Pěkně vypečené houstičky
K polévce jsou ideální krásně vypečené houstičky, a ty domácí jsou úplně ty nejlepší obzvlášť, jsou-li do křupava.
Ingredience:
- 750 hladké mouky
- 3 celá vejce
- 250 ml oleje
- 200 ml mléka
- 150 ml vody
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky cukru
- 1 malá kostka droždí
- 150 g libové anglické slaniny
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vzejít kvásek. Mezi tím smícháme mouku se sypkými ingrediencemi a vše dobře promícháme.
- Směs zalijeme kváskem, přidáme 2 vejce, olej, dobře promícháme a necháme kynout. Vzešlé těsta rozdělíme na malé bochánky. Z každého bochánku si připravíme 3 prameny na houstičku. Na jeden z nich položíme slaninu, nakrájenou na proužky a upleteme houstičky, ale máte-li jiný nápad, jak umotat houstičky, nebojte se být originální.
- Houstičky vyložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby při 180°C asi tak na 25 – 30 minut.