Pěkně vypečené houstičky

19.10.2018 \\ Recepty

K polévce jsou ideální krásně vypečené houstičky, a ty domácí jsou úplně ty nejlepší obzvlášť, jsou-li do křupava.

Ingredience:

  • 750 hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 250 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky cukru
  • 1 malá kostka droždí
  • 150 g libové anglické slaniny

Postup:

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme v teple vzejít kvásek. Mezi tím smícháme mouku se sypkými ingrediencemi a vše dobře promícháme.
  2. Směs zalijeme kváskem, přidáme 2 vejce, olej, dobře promícháme a necháme kynout. Vzešlé těsta rozdělíme na malé bochánky. Z každého bochánku si připravíme 3 prameny na houstičku. Na jeden z nich položíme slaninu, nakrájenou na proužky a upleteme houstičky, ale máte-li jiný nápad, jak umotat houstičky, nebojte se být originální.
  3. Houstičky vyložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby při 180°C  asi tak na 25 – 30 minut.