Plzeňské kuře
Plzeňské kuře je spjato plzní díky zlatavému moku. Navíc je velice jednoduché na přípravu a chuť je přímo delikátní.
Přísady:
- 1 celé kuře
- 5 stroužků česneku
- 250 ml světlého plzeňského piva
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky pálivé papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 70 g másla
- olej
- sůl
Postup:
Kuře nejdříve důkladně očistíme. Prolisujeme česnek, smícháme se solí a vymažeme vnitřek kuřete a vložíme do něj proužky másla. Uložíme ho do zapékací misky či pekáče, jen lehce podlijeme a dáme péct do předehřáté trouby při na 180° C.
Připravíme pivní marinádu - smícháme pivo, papriku, špetku soli a 2 lžíce oleje. Kuře v průběhu pečení potíráme. Zhruba po 45 minutách by mělo mít zlatou kůrčičku. Na posledních 10 minut přidáme troubu na 180° C, aby mělo nejen zlatavou, ale i křupavou kůrčičku.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.