Jelení na víně
Jelenímu masu musíme dát dostatečný čas, abychom si opravdu pochutnali. Jeho výrazná, příjemně aromatická, chuť jistě mnohé osloví.
Suroviny:
1 kg jeleního hřbetu nebo kýty
120 g slaniny
2 mrkve
1 kořenová petržel
1/3 celeru
1 větší cibuli
40 g másla
5 kuliček nového koření
1 lžička tymián
4 hřebíčky
1 lžíce hladké mouky
3 plátky citronu
150 ml červeného vína
½ lžičky pepře
1,5 lžičky soli
500 ml masového vývaru
červený rybíz
Postup:
- Jelení hřbet nebo kýtu nejdříve důkladně odblaníme, maso propereme ve studené vodě a osušíme.
- Připravíme si do pekáče zeleninu nakrájenou na kostky, cibuli nadrobno a společně zasmahneme na másle.
- Slaninu nakrájejíme na hranolky, kterými prošpikujeme jimi zvěřinu. Maso stačí jen lehce naříznout a slaninu do něj vtlačit. Ještě ho osolíme, opepříme, pak jej přiložíme na zeleninu a na závěr přidáme koření a 15 minut ho budeme dusit.
- Mírně podušenou zvěřinu dáme péct do trouby. Když je maso měkké, vyjmeme ho a zaprášíme šťávu moukou a metličkou promícháme. Pokud jsme ho málo podlévali a šťávy je málo, přidáme vývar, pokud ho nemáme, postačí i voda, i když té něco chybí.
- Přidáme víno, citronové plátky a třeba i červený rybíz. Omáčku na mírném ohni provaříme, propasírujeme a máme hotovo.