Geniálně jednoduchý velikonoční dort

17.04.2025 \\ Recepty

Po slavnostním velikonočním obědě se bude hodit na závěr něco dobrého a sladkého. Že jste unavení z úklidu a příprav hostiny? Nevadí, recept na dort, který jsme vám přinesli, je neuvěřitelně jednoduchý. Korpus si navíc můžete upéct den dva předem. Nemusíte si ani dělat hlavu s tím, jak ne-dokonale se vám podaří ho potřít krémem. Trendem posledních let jsou takzvané nahé dorty, u kterých záměrně prosvítá pod tenkou vrstvou krému korpus.

TIP: Pokud vám připadá dort obyčejný, nebojte se do korpusu přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, po upečení ho pokapat rumem nebo mandlovým likérem, který můžete přidat i do krému. Tam bude stačit jedna dvě lžíce, aby se krém nesrazil.

Příprava dortu je opravdu snadná, obzvlášť pokud si vezmete na pomoc troubu Sage Smart Oven™ Air Fryer XL. Je všestranná a zastane práci hned několika přístrojů najednou. Kromě toho, že v ní upečete bez potíží korpusy na dort, celé kuře nebo pizzu, můžete ji využít na grilování, horkovzdušné smažení, ohřívání pokrmů nebo pomalé vaření. Díky technologii Element iQ® máte na své straně inteligentní algoritmy, které vytvářejí podmínky pro dokonalé rozložení teploty – už žádné spálené okraje ani nedopečený střed koláče! Trouba s extra velkou kapacitou 28 litrů pojme plech o rozměrech 23x 33 cm, má 14 chytrých funkcí, které si pohodlně zvolíte na dotykovém displeji.

Počet porcí - 8-10, náročnost – středně náročné, doba přípravy – cca 1 hodina

Suroviny:

  • 125 g másla, změklého
  • 160 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 145 ml mléka

Na krém:

  • 260 g moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Formu o průměru 20 cm lehce vytřete máslem, na dno položte kolo z pečicího papíru.
  • Rošt vložte doprostřed trouby. Předehřejte troubu tak, že spustíte program PEČENÍ/180 °C/KONVEKCE/40 MIN.
  • Do velké mísy dejte máslo, cukr a vanilku a při střední rychlosti šlehejte, až bude směs světlá a krémová.
  • Po jednom zašlehávejte vejce, občas setřete směs ze stěn nádoby do směsi.
  • Přepněte mixér na nízké otáčky, přidejte 1/3 mouky a poté ½ mléka. Takto střídavě přidávejte mouku a mléko, až vše zapracujete do těsta.
  • Směs nalijte do připravené dortové formy a rovnoměrně ji rozetřete.
  • Jakmile je trouba předehřátá, vložte korpus do trouby.
  • Až se ozve signál časovače, vyjměte korpus z trouby a doprostřed zapíchněte špejli. Pokud vyjde ven čistá, je korpus hotový. Nechte ho 5 minut ve formě, pak korpus překlopte na mřížku a nechte vychladnout.
  • Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte k němu máslo, vanilku a dvě lžíce horké vody. Šlehejte při střední rychlosti. Jakmile se všechny suroviny dobře spojí, zvyšte rychlost na maximum a šlehejte, dokud nedosáhnete roztíratelné konzistence. Pro naředění můžete přidat ještě trochu citronové šťávy, přidávejte ji ale po kapkách.
  • Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte podle svého.

Fotogalerie