Citronová bábovka s ruby čokoládou: tradice v růžovém kabátě

28.02.2025 \\ Recepty

Bábovka je klasikou, která provoní domov a přinese do každé kuchyně kousek pohody. Po generace ji pekly naše babičky i maminky, a přestože se její podoba mění, jedno zůstává – je to dezert, který spojuje. Co kdybychom ale této tradiční pochoutce dodali moderní šmrnc? Spojení svěží citronové chuti, křupavých ořechů, ruby čokolády a lahodných lyofilizovaných malin otevírá nové možnosti, jak si tuto nadčasovou dobrotu užít. Upečete si ji s námi i vy?

Bábovka v růžovém kabátě

Vůně, která se line kuchyní, napjaté očekávání, jak se upečená bábovka vyklopí z formy, a první nadýchaný kousek, který potěší chuťové pohárky. Přestože ji známe v mnoha podobách, od klasické až po mramorovou, dnes ji můžeme najít i v dalších moderních variacích – s příchutí zeleného čaje, exotického koření nebo s netradičními druhy čokolády jako je třeba Rubínová čokoláda. Rubínová neboli ruby čokoláda se svou přirozeně růžovou barvou a jemně ovocnými tóny s finišem vanilky dodává této bábovce zcela nový rozměr. Jedná se o poměrně nový druh čokolády, kterého recepturu si střeží společnost Barry Callebaut, která na způsob výroby přišla a v roce 2017 ji představila světu. Nemyslete si ale, že za její specifickou barvou a chutí stojí nějaká syntetická barviva! Odpověď, proč má ruby čokoláda svou ikonickou růžovou barvu, je jednoduchá. Můžou za to kakaové boby. V konkrétních klimatických podmínkách, jako například v některých částech Ekvádoru a Brazílie, se slupka bobů jednoduše zbarví dorůžova. A jak tuto ojedinělou čokoládu v kuchyni využívt? Tento růžový unikát se skvěle hodí třeba k pistáciím, citrusům nebo k lesnímu ovoci a zejména k malinám. Tato citronová ruby bábovka je tedy sázkou na jistotu a věřte, že s ní rozhodně sklidíte úspěch!

Jednička na dortová těsta

Základní trio mouk v kuchyni používá kdekdo, věděli jste ale, že tímto jejich výčet zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i jednu speciálně na dortová těsta. Jedná se o extra světlou mouku, která se dobře pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Moučníky z této mouky tak mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu, a jsou tedy přesně takové, jaké je chceme mít! Nemusíte se navíc bát, že byste ji doma nevyužili – hodí se totiž na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku a využijete ji i na palačinky! Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je držitelkou ocenění Klasa. Seženete ji například v obchodech Tesco a také online na itesco.cz či na Košík.cz. Pokud byste ji v obchodech nesehnali, můžete sáhnout po klasické hladké mouce Babiččina volba.

Ingredience:

  • 250 g hladké dortové mouky Babiččina volba
  • 4 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml zastudena lisovaného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 90 g mletých ořechů
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžíce rumu

Poleva:

  • Ruby čokoláda
  • Lyofilizované maliny

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a oddělte žloutky od bílků.

Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny. Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.

V druhé nádobě smíchejte mouku, ořechy, kypřicí prášek, špetku soli a kůru z citronu a zbytek cukru. Suchou směs vmíchejte do té tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do ní těsto, vložte ho do trouby a pečte asi 50 minut (až nebude ulpívat těsto na špejli).

Zchladlou bábovku zdobte čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni a sypte drcenými malinami.