Kde se vzala čočka a proč si jí dáváme na Nový rok

01.01.2025 \\ Produkty

Čočka na Nový rok je oblíbený pokrm, který se tradičně nepodává jen u nás, ale i v mnoha dalších zemích. Věří se, že konzumace čočky na Nový rok přináší štěstí a prosperitu, protože čočka svým tvarem připomíná mince.

Kde se ale čočka vzala a kdy ji Evropané poprvé ochutnali?

Čočka má dlouhou a zajímavou historii, je totiž jednou z nejstarších plodin. První důkazy o jejím pěstování pocházejí z doby neolitu. Původní divoké odrůdy byly menší a měly tmavší barvu než ty dnešní moderní. Její původ se připisuje oblasti Blízkého a Středního  východu, zejména regionu kolem dnešního Turecka, Sýrie a Iráku.

Čočka byla oblíbenou potravinou v mnoha starověkých kulturách, včetně Egypta, Evropy a Indie. Lidé začali čočku pěstovat pro její nutriční hodnotu, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, minerály, zejména železo a vitamíny. Postupně se rozšířila prostřednictvím obchodních cest téměř do celého světa.