V jednoduchosti je krása: recept na univerzální linecké těsto

20.12.2024 \\ Recepty

Vánoce jsou časem rodinných setkání, tradic a krásných vůní linoucích se z kuchyně při pečení cukroví. Mezi nejklasičtější a nejoblíbenější z nich patří právě linecké cukroví, které si získalo své místo na svátečním stole díky své jemné chuti, jednoduchosti a možnosti tvůrčího zdobení. Má své kořeny v Rakousku, odkud se rozšířilo do celého světa, a v průběhu staletí se stalo symbolem nejen sváteční pohody, ale i lásky a soudržnosti. Jeho příprava je jednoduchá, ale chuť a estetika jsou výsledkem pečlivosti a péče, kterou do něj vkládáme – stejně jako do vztahů, které Vánoce oslavují.

Tradice se symbolikou

Linecké cukroví má své kořeny ve slavném rakouském lineckém koláči (Linzer Torte), jehož receptura sahá až do roku 1653. Tento křehký moučník se stal inspirací pro menší sladkosti, které dnes neodmyslitelně patří nejen k českým Vánocům. Linecké je navíc údajně jedním z nejstarších druhů cukroví a zachutnalo tak dokonce i samotné císařovně Sissi. Není se čemu divit, jeho charakteristický design s vykrojením dodává tomuto cukroví jedinečný elegantní vzhled a množství náplní umožňuje každému přijít si na své! Co se symboliky týče, spojení dvou vykrojených tvarů marmeládou představuje propojení a lásku, což dává cukroví hlubší význam. Příprava lineckého se z toho důvodu často stává rodinným rituálem, kdy vznikají srdíčka, hvězdičky nebo kytičky, jež přinášejí radost na stůl i do srdcí našich blízkých.

Mouka jako základní stavební kámen

Pro dosažení toho správného křehkého lineckého těsta, které vás přenese do vánoční atmosféry, je nezbytné vybrat tu správnou mouku. Kvalita mouky je základem každého úspěšného pečení, a proto je důležité volit právě tu, která pochází z kvalitních odrůd obilí. U mouky na křehké pečivo Babiččina volba, která je vyráběna z pšenice českého původu, máte jistotu jejích výborných vlastností. Je totiž speciálně navržena pro těsta, která mají dobře držet při vyvalování svůj tvar. Je proto jemná, nelepí se a netrhá, a je tak ideální pro vykrajování drobných tvarů, jaké potřebujete pro linecké cukroví nebo čajové pečivo. Kromě toho pomáhá dosáhnout lahodné křehkosti těsta pro sladké i slané koláče. Pokud nemáte k dispozici mouku na křehké pečivo, můžete ji nahradit hladkou nebo univerzální moukou Babiččina volba.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba
  • 200 g měkkého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • + citronová kůra
  • + kakao (na tmavé těsto)

Postup:

Z uvedených surovin vypracujte hladké a kompaktní světlé i tmavé těsto. Zabalte je zvlášť do fólie a dejte přes noc uležet do chladničky nebo jinam do tmy a chladu.

Slepované linecké s marmeládou

K dokončení:

Marmelády – malinová, rybízová, třešňová, švestková povidla

Slaný karamel, lískooříšková pomazánka

Různé druhy čokoládových polev – hořká, mléčná, ruby, bílá

Ořechy, ořechová drť, lyofilizované ovoce

Ať už světlé, nebo tmavé těsto vyválejte asi na 3 mm, vykrajujte oblíbené tvary a podle fantazie zdobte marmeládou, krémy, máčejte v čokoládě, sypte ořechy či zdobte sušeným ovocem.