Sladká chuť podzimu: křehký švestkový koláč

24.11.2024 \\ Recepty

Podzim přináší nejen oku lahodící barevné listí, ale i bohatou úrodu švestek – tradičního českého ovoce, které se objevuje v receptech našich babiček už po celé generace. Pokud máte chuť přinést si kousek podzimu přímo do vaší kuchyně, švestky jsou jasná volba. Spojení jejich šťavnaté chuti s jemně sladkým a křupavým těstem je ideální volbou pro chladnější dny a zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Křehký švestkový mřížkový koláč je zkrátka klasikou českého podzimu. Vneste lahodnou vůni do vašeho domova a vyzkoušejte tento osvědčený recept. Slibujeme, že si vychutnáte každé sousto!

Švestky jako symbol podzimu

Švestky jsou symbolem českého podzimu a neodmyslitelnou součástí mnohých tradičních receptů. Nejsou jen chutným ovocem, ale i cenným zdrojem živin. Tyto modré plody jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin K a vitamin E. Pomáhají tak podporovat zdravé trávení a posilovat obranyschopnost našeho organismu, zvláště v chladnějším podzimním období. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a mají pozitivní vliv na srdeční zdraví[1]. Švestky se sklízí na přelomu léta a podzimu, od srpna až do října, kdy dosahují optimální zralosti, sladké chuti a šťavnatosti. Kromě své výživové hodnoty mají i široké uplatnění v kuchyni – od povidel, přes kompoty až po koláče. Babiččin švestkový mřížkový koláč je krásným příkladem, jak z těchto plodů vykouzlit tradiční podzimní dobrotu, která potěší svou chutí a vůní každého milovníka sladkého pečení.

Hladká mouka na křehké pečivo

Každý už nejspíš ví, že mouka je základem úspěšného pečení. Proto je důležité vybírat takové, které jsou vyrobeny z kvalitních odrůd obilí. To je konkrétně případ i hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba, která je umleta pouze z obilí českého původu. Tato mouka je vyvinuta přímo na míru těstům, která mají po vyválení držet svůj tvar. To se týká zejména cukroví, sušenek, koláčů či quichů. Těsto z této mouky se nelepí, netrhá a má jemnou strukturu, díky které je vhodné i k tvarování a vykrajování drobných tvarů. Mouka dodává těstům potřebnou křehkost a patří proto k cukrářským oblíbencům. Nejen z toho důvodu je také hrdou držitelkou ocenění Klasa.

Ingredience

  • 450 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
  • 240 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • 90 ml ledové vody
  • 400 g švestek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

  1. Do mísy robota nasypte veškeré suché ingredience a na nízké otáčky nechte robot s nástavcem na hnětení suroviny promíchat. Nakrájejte máslo čerstvě vyndané z lednice na kostky a přidejte je spolu s vejcem k těstu. Nakonec přilijte i ledovou vodu a nechte vypracovat těsto.
  2. Pokud zpracováváte těsto ručně, vypracujte konečky prstů drobenku a pak co nejrychleji zapracujte do těsta. Křehké těsto potřebuje rychlou přípravu. Dejte alespoň na hodinu uležet ve fólii do lednice.
  3. Mezitím si odpeckujte švestky a nakrájejte je na osminky. Poté vymažte formu na koláč a těsto rozdělte na poloviny. První polovinu vyválejte tak, aby vám těsto zaplnilo dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládejte švestkami.
  4. Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválejte a rozkrájejte na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám seděly do páru. Poté vyskládejte nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehněte a začněte skládat do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojte a celou mřížku jemně přitiskněte na náplň.
  5. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C potřené vejcem a posypané cukrem zhruba hodinu do zezlátnutí. Před podáváním nechte zcela vychladnout.

[1] Národní zdravotnický informační portál [online]. Švestky. [Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2024 [cit. 1. listopadu 2024]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1040-svestky.