Nejen šikana, ale i duševní zdraví žáků řeší další výzvu aplikace NNTB

06.09.2024 \\ Psychologie

NNTB založili tři spolužáci, kteří nevěděli, jak čelit šikaně. Od roku 2017 se aplikace rozšířila na více než 2000 středních a základních škol, kde umožňuje bezpečně řešit vše, o čem není jednoduché mluvit osobně. Žákům tak pomáhá nejen v případech šikany, ale stále častěji i v oblasti duševního zdraví.

Problémy doma, šikana nebo strach o duševní zdraví spolužáků. To jsou jen některé z reálných situací, které mohou žáci a žákyně řešit s metodiky a dalšími kvalifikovanými pracovníky díky aplikaci NNTB (Nenech to být). Ta funguje na více než třetině českých základních a středních škol.

Během loňského školního roku ji studenti využili více než tisíckrát a šikana se stejně jako v předchozích letech objevuje na čelních pozicích témat, která žáci řeší. „Data oznámení jsou šifrovaná a my samozřejmě konkrétní zprávy nevidíme, máme ale přehled o tom, do jaké kategorie spadají. Každoročně vyčnívají kategorie Šikana a Něco jiného. A podle metodiků, se kterými jsme v kontaktu, se pod Něco jiného skrývá nejčastěji duševní zdraví, ať už přímo pisatelů, nebo jejich spolužáků,” popisuje, jaká témata mezi žáky nejvíce rezonují, David Špunar, jeden ze zakladatelů a COO FaceUp Technology, která za NNTB stojí.

NNTB umožňuje bezpečně komunikovat vše, o čem není snadné mluvit osobně, včetně situací, kdy jsou žáci svědky nebo dokonce obětí nekalostí. Umožňuje komunikovat písemně, ale i poslat hlasovou zprávu s pozměněným hlasem. Žáci se mohou ozvat skrze webové rozhraní nebo aplikaci na telefonu a celé prostředí je velmi uživatelsky přívětivé. „NNTB nemá nahrazovat metodiky, výchovné poradce a školní psychology, ale má sloužit v situacích, kdy je pro dítě těžké ozvat se osobně a pomoc si nechá nabídnout jen anonymně. Možnost bezpečně komunikovat považujeme za naprosto klíčovou v jakémkoli kolektivu. Naším cílem je pomáhat nejen s problémem šikany, ale i se zhoršujícím se psychickým zdravím dětí a dospívajících,” vysvětluje Jan Sláma, spoluzakladatel a CEO FaceUp Technology.

Aplikaci začne každý rok nově používat přibližně sto vzdělávacích institucí. Mezi nimi je například Základní škola Heřmanův Městec. Její ředitelka Mgr. Jana Šindelářová, MBA k zavedení NNTB říká: „Naše základní škola je jednou z největších škol v Pardubickém kraji s vysokým počtem žáků. V posledních letech stále častěji řešíme vztahy mezi žáky, které leckdy nejsou ideální. Využíváme preventivní programy, ve škole pracuje úplné školní poradenské pracoviště, zavádíme systém PBIS, který dovede řešit náročné chování dětí, odlehčit pedagogům a celkově zlepšit klima ve škole. Dalším krokem v předcházení nezdravým vztahům žáků ve škole, ale i mimo školu, je právě využití aplikace NNTB, kterou od letošního školního roku žákům nabídneme. Bude pro naše žáky přívětivou schránkou důvěry a prostředím, v němž budou moci řešit nepříjemnosti, o kterých se špatně mluví napřímo.”

V České republice je přibližně 5500 základních a středních škol, NNTB působí na 2070 z nich.