Marilyn Monroe před dvaašedesáti lety opustila tento svět…

05.08.2024 \\ Magazín

Americká herečka a modelka Marilyn Monroe, vlastním jménem Norma Jeane Mortenson, byla před 5. srpna 1962 nalezena ve své ložnici bez známek života. Dodnes se spekuluje, že za její smrtí stojí někdo z nejvyšších pater americké politiky, možná sám prezident John F. Kennedy, se kterým měla údajně milostný poměr.

V 50. a na začátku 60. let se stala prominentní herečkou i přesto, že byla s postupujícím časem, kdy působila ve filmovém průmyslu, velmi problematickou. Dokonce prý byla v posledních letech svého života velmi komplikovanou, utápějící se v depresivních konstruktech i alkoholu, kterým zapíjela nesčetné množství léků. Navždy se však zapsala jako sexsymbol své doby i ikona popkultury. Americký filmový institut (American Film Institute/AFI) ji označil jako jednu z největších legend ženského filmového plátna ze zlatého věku Hollywoodu.

Monroe se narodila a vyrůstala v Los Angeles County, čelila komplikované  výchově své matky a musela pobývat v pěstounských domovech a sirotčinci. Ve svém životě měla hodně lásek. Prvním zákonitým manželem se stal dělník Jim Daughery.  Marilyn ho poznala v době, kdy i ona sama pracovala v továrně. Tento svazek označovala jako „takovou dětskou lásku.“ Podruhé své ano řekla hráči baseballu Joe DiMaggio, toto manželství vydrželo necelý půlrok a pravděpodobně nebyla chyba na její straně. Joe neustál její popularitu, žárlil na všechny muže v jejím okolí a jakoby „natruc“ o ni příliš neprojevoval zájem jako muž… Po rozvodu začala hledat útěchu u milenců i profesionálních gigolů. Tito povrchní muži ji jen využívali. Do třetice všeho dobrého a zlého vstoupila do manželství se světově uznávaným dramatikem Arthurem Millerem, který se do ní bláznivě zamiloval, ale oporou jí nebyl. V tomto manželství dvakrát potratila, čekala  porozumění, ale to ji nedokázal dát...

Do jejího milostného života také vstoupili: režisér Elia Kazan, charismatický herec Laurence Olivier, francouzský herec Yves Montand, režisér Billy Wilder, k důvěrnostem mělo docházet údajně i s Johnem i Robertem Kennedym.

Příčina smrti: akutní otrava barbituráty. V krvi měla Marilyn 8 mg% chloralhydrátu a 4,5 mg% pentobarbitalu a v játrech 13 mg% pentobarbitalu. V roce 1982 byl případ předčasného úmrtí revidován a policie z Los Angeles opětovně potvrdila, že se jednalo o sebevraždu.

Nezapomenutelné filmy s Marilyn Monroe: Sedmileté svědění, Někdo to rád horké, Niagara, Muži mají radši blondýnky, Slaměný vdovec, Jak si vzít milionáře, Autobusová zastávka, Mustangové, Princ a tanečnice.

Fotogalerie