Symfonie sladkých a pikantních tónů zeleniny

23.07.2024 \\ Produkty

Objevte Lahůdkovou chilli pastu ze Svobodného statku na soutoku a proměňte každé jídlo v gurmánský zážitek. Tato jedinečná kombinace vyzrálých chilli paprik, mrkve a meruňkového klevelu se rychle stane nepostradatelnou součástí vaší kuchyně.

Tato delikatesa, oceněná titulem Biopotravina roku 2020, vám zajistí zcela nové chuťové zážitky. Je ideální volbou pro všechny, kteří ocení pokrmy, které mají trochu větší „říz“. Perfektně se hodí k dochucení asijských pokrmů, ale vynikne i na burgeru, bagetě, v tortille nebo s pečeným masem a zeleninou. Skvěle poslouží také jako základ pro vynikající dipy, do kterých můžete namáčet syrovou zeleninu, tyčinky, krekry či pečivo. Zazáří na každé párty nebo grilování a pomůže vám připravit rychlou, ale přesto zajímavou večeři.

Lahůdkovou chilli pastu zakoupíte na www.zesoutoku.cz/ za 95 Kč. Nezapomeňte vyzkoušet i další varianty, jako je Habanero pasta nebo Zelená chilli pasta.

Tip na závěr: Pokud preferujete lokální produkty v bio kvalitě, nezapomeňte hledat správné označení loga biolistu a biozebry na obalech, které vám zaručí, že je výrobek skutečně bio!

Tam, kde harmonie s přírodou tvoří jedinečná spojení

Když vstoupíte na půdu Svobodného statku na soutoku, okamžitě pocítíte, že toto místo je něčím speciální. Farma, založená na principech biodynamického zemědělství, se zaměřuje na pěstování a zpracování bio zeleniny, ovoce a bylin. Od roku 2020, kdy vznikla BIO Zpracovna jako samostatné středisko a integrační sociální podnik, se farma mimo jiné soustředí také na vytváření pracovních míst pro osoby se zdravotním hendikepem. Tito lidé se podílejí nejen na zemědělských, ale i na zpracovatelských činnostech, což jim umožňuje začlenit se do společnosti a přispívat k celkové činnosti farmy. „V roce 2020 nám byla schválena dotace z EU na sociální podnik a profesionální zpracovnu našich výpěstků. Díky tomu jsme mohli zaměstnat lidi se speciálními potřebami a připravovat naše produkty ještě kvalitněji,“ vysvětluje Jaroslav Lenhart, zástupce farmy.

Pro farmu je rovněž klíčová důkladná péče o krajinu. Využívání šetrných technologií, které minimalizují negativní dopad na životní prostředí a zároveň maximalizují kvalitu produktů, je důkazem závazku k přírodě. Velkou část výpěstků statku tvoří tzv. KPZ, neboli komunitou podporované zemědělství, které funguje na principu předplácení úrody. Tento systém vytváří silné propojení mezi pěstitelem a odběratelem a zajišťuje celosezónní stabilitu farmy.

Svobodný statek na soutoku je příkladem toho, jak spojit lásku k přírodě s láskou k lidem. V jejich zelenině, ovoci a bylinkách je skryta nejen chuť a vůně přírody, ale také silný příběh o spolupráci, péči a odhodlání přinášet lidem to nejlepší.