Podlehněte kouzlu žďárského zámku a vyzkoušejte novou prohlídkovou trasu

19.07.2024 \\ Tip na výlet

Zámek Žďár je celoročně otevřený všem návštěvníkům, užijte si neopakovatelný genius loci, který areál obestírá a nechte na sebe působit místní tvůrčí energii. Neobyčejně zajímavé dějiny zde psali cisterciáčtí mniši už od 13. století. Více se o historii celého místa dozvíte v Muzeu nové generace, které vám poskytne informace o místních krásách a historii zábavnou formou. Při prohlídce muzea se dozvíte také o tvorbě geniálního Jana Blažeje Santiniho Aichela, jehož stavby jsou ozdobou zdejší krajiny. Však se na dohled od zámku nachází hvězda hvězd, Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Po prohlídce muzea pokračujte na některou z prohlídek, vydat se můžete po Stopách Santiniho nebo vyzkoušejte novou trasu s názvem Tam a zpátky klášterem a zámkem.  Staňte se i vy součástí zdejšího příběhu, díky citlivé rekonstrukci historických částí areálu zde můžete i přespat a nechat na sebe zdejší kouzlo působit delší dobu.

Nová zámecká trasa: Tam a zpátky klášterem a zámkem

Při této prohlídce se seznámíte s historickými událostmi, které jsou vepsány do místních zdí. Dozvíte se, proč si toto místo cisterciáčtí mniši vybrali k vybudování kláštera, co vedlo šlechtickou rodinu Bočka ze Zbraslavi k jeho založení a jak se podařilo v nehostinných lesích vytvořit důležité duchovní, hospodářské a společenské centrum, které žije dodnes. Osm set let dlouhá historická linka nám vypráví příběh lidí, kteří zvládli kritické husitské bouře a třicetiletou válku. Vidíme, jak toto místo ovlivnily josefínské reformy, správa různých šlechtických rodin, pomnichovské události, nebo období budovatelského Žďáru. Dnes o místo pečuje rodina Kinských, která nadále usiluje o odpovědnou správu svěřeného přírodního a kulturního dědictví, vytváří živé a kreativní prostředí.

Při komentované prohlídce navštívíte  Pivovarské nádvoří a mlýn vybudovaný v 17. století, dále se zastavíme u středověkých sádek, které jsou jedněmi z nejstarších stále funkčních sádek v Evropě. Další zastávka bude na I. nádvoří, kde se nachází Mariánský sloup. Obdivovat budeme Santiniho samonosné schodiště a navštívíme staré opatství s autentickým pohledem do rozestavěné budovatelské přestavby z období socialismu. Další zastávkou bude Prelatura – barokní opatství postavené dle návrhů J. B. Santiniho. Prohlídku zakončíme v  zámeckém kabinetu, který je zaměřený na nedávnou historii zámku.

Programy pro rodiny a děti

Po celé letní prázdniny čekají děti a jejich rodiče také Rodinné ateliéry, Tvořivé kavárny nebo Tvořivý zámek. Tyto mezigenerační ateliéry jsou zaměřeny na společnou tvorbu a podporu rodinných vztahů, proto je zapojení rodičů a prarodičů vítané. Ateliéry vychází ze specifik místa a autenticity zámeckého areálu i jeho blízkého okolí. Přes léto jsou připraveny programy s tématy jako je voda, krajina, historie a osobnost architekta J. B. Santini. 

Občerstvit se můžete v místní kavárně, které také prošla rekonstrukcí a nabízí hostům lahodné dobroty.

Vstupenku do areálu si můžete zakoupit i online, vyhnete se tak čekání ve frontě na pokladně.

Letní otevírací doba

Muzeum nové generace 9-18 h (soboty do 20.00)

Prohlídky zámku 10-17 h (soboty v 18.30)

Každou sobotu prodloužená otevírací doba do 20.00 – muzeum můžete navštívit až do 20 hodin, poslední vstup v 19.00

Letní prodloužené prohlídky zámku, každou sobotu si navíc užijete podvečerní prohlídku zámku v 18.30

Zámecký areál je volně přístupný celý den.

Fotogalerie