Michaela a Zbyněk žijí v Bílých Karpatech, milují folklór a oživují zapomenuté tradice!

29.06.2024 \\ Magazín

Není Šanov jako Šanov my se vydali do toho, který se nachází na pomezí Moravy a Slovenska, ležícím přímo v sedle potoků Šanovec a Rokytenka. Jeho dominantou jsou Bílé Karpaty, kde se dodnes v rázovitém kraji sice zachovaly lidové zvyky, ale i tady se pomalu se vytrácí. Jednou z takových tradic je například společné kosení lúk, které se snaží oživit Michaela Mikesková, Zbyněk Rusek a příznivci Občerstvení Na Mlýně. 

„Projekt kosení lúk v nás obou zrál velmi dlouho. Nechceme, aby to byla jen práce, ale stalo se to tradicí. Stejně tak nechceme, aby to bylo jenom o té práci, kdy seberete kosu a potíte se až do večera, protože je v tom totiž kus tradice, jsou to naše kořeny. Žijeme v Bílých Karpatech, milujeme folklór, a tak jsme chtěli udělat něco, co oživí zapomenuté tradice. Přizvali jsme cimbálovku a těšili se na všechny, co k nám zavítají,“ říká s nadšením Michaela, která se s partnerem a přáteli snaží přizpůsobovat přírodě a nenásilnou formou k tomu přimět i ty druhé.

„Jsou to naše kořeny, o které musíme s náležitou odpovědností a láskou pečovat,“ říká Zbyněk Rusek a dodává: My opravdu chceme, aby i naši vnuci a pravnuci žili v čisté krajině, obklopovaly je zdravé lesy, vedli společenský život a udržovali zvyky našeho kraje, a i proto jsme přizvali Kosenku a Miroslava Janíka.“ Kosenka je základní organizací ČSOP z Valašských Klobouk, která sdružuje valašské nadšence, kteří se starají o krásu a tradice Valašskokloboucka.

„Pan Janík z Kosenky povykládal o historii kosení, o jeho významu, vlivu na nás všechny a pak už následovala rozcvička s kosou,“ popsala Michaela Mikesková, co předcházelo samotnému pokosení louky. O skvělou atmosféru se postarali  Hudci Band i  Klobučanek. Akce se zúčastnila také místní značka Ex Privata Industria, která vytvořila kolekci NeFolklór, které se setkala s tak velkým úspěchem, že vyprodala úplně všechny sukně, které dovezla do Šanova, ale to nebyla jejich největší radost. „V době, kdy nás o víkendech na dědině budí zvuky sekaček téměř z každé zahrady, je krásné a naplňující vzít kosu a poslouchat jenom ten krásný zvuk, jak kosa sviští po trávě,“ vyjádřily svorně Táňa a Bohďa, zakladatelky značky, které se prý těší už na další ročník. A protože k  sečení patří i dobré jídlo a pití, přizvala Michaela se Zbyňkem místního vinaře, který představil kolekci vín Vinařství Vyskočil Blatnice pod Svatým Antonínkem a nebyl jedinou lokální firmou. Každý, kdo ochutnal masové produkty si navždy zapamatoval Maso z lúky - farma Rudimov a ti, kteří měli chuť na dobrou kávu, moučník či limonádu, tak neprohloupil, když navštívil stánek Deskakafe.

Fotogalerie