Dobrý čaj dělá dobrý domov…

16.06.2024 \\ Alko/Nealko

Bio bylinné čaje z ekofarmy Květomluva jsou lahodné. Správně namíchaná čajová směs je skvělým společníkem pro chvíle strávené v kruhu rodiny a přátel, je správnou odměnou i společníkem.

Směs se skládá z pečlivě vybraného a citlivě sušeného měsíčku lékařského, citrónové trávy, máty, levandule a chrpy, což zaručuje výjimečně aromatickou a výraznou chuť. Tahle kombinace je speciálně vybraná pro společně strávené chvíle u rodinného stolu. Nabídne vám čerstvou letní vůni, kterou vás vřele obejme a nabídne známý pocit domova. Pro dokonalé aroma stačí přidat lžičku medu a pár kapek citrónu. A pokud si budete chtít čaj připravit trochu netradičně, doporučujeme ho v ledové podobě s čerstvými lístky máty. Ocenění Biopotravina roku 2020 je důkazem, že jste sáhli po správném lokálním produktu.

Mezi sortiment farmy ještě patří originálně pojmenované ovocné čaje, konopné čaje, bylinné sirupy, chuťovkové a tematické bylinné oleje do kuchyně, tradiční i netradiční medy se sušeným ovocem, jedlými květy nebo s vitálními houbami, káva z čekankového kořene, raw tyčinky, krekry, jerky, nejrůznější másla, krémy, sušené bylinky, ale také sazenice, tinktury či masážní oleje. Pokud například hledáte originální dárky, jste na správné adrese!

Bio bylinný čaj Domácí pohoda zakoupíte ve faremní prodejně nebo na www.kvetomluva.cz za 135 Kč.

Tip na závěr: Pokud preferujete lokální produkty v bio kvalitě, nezapomeňte hledat správné označení loga biolistu a biozebry na obalech, které vám zaručí, že je výrobek skutečně bio!

Na jihu Valašska, nejsevernější hranici CHKO Bílé Karpaty, leží políčka Květomluvy o rozloze 1,5 hektaru. Naslouchání přírodě, poctivost, maximální kvalita a radost z vlastních výrobků – to jsou hodnoty, které mají zásadní význam pro manžele Fryzelkovi, majitele farmy, na níž se snaží pěstovat vše ručně, sbírat vlastními silami a také zpracovávat i vyrábět. „S pěstováním bylin jsme začali v roce 2015. V předchozím roce jsme opravili více než stoletou, starou, roubenou sušírnu ovoce, kterou jsme rozebrali a přemístili na náš pozemek,“ popisuje začátky pan Fryzelka. Prostor je vytápěný dřevem, které bylinky suší šetrným způsobem při 37-39 stupních. Do plnohodnotné farmy se Květomluva rozrostla v roce 2021 zřízením nové moderní provozovny.

S citem pro výběr surovin a tradici vyrábí majitelé široký sortiment produktů od čajů přes medy a koření až po speciální oleje a mastičky. Nabízí ale i poměrně netradiční produkt, kterým jsou bylinné kávy. „Jedná se o kombinaci velmi kvalitní BIO kávy, našich bylinek a koření. Vybrané bylinky dodávají kávě originální chutě, jemnost a květinový nádech a to v 5 různých variantách. Ladili jsme je i s několika šéfkuchaři a degustátorem kávy Lukášem Kaňovským,“ přibližuje proces vzniku Radek Fryzelka, majitel farmy. Za jejich neúnavnou práci byli v roce 2023 oceněni titulem Ekofarmy roku.

Vesnice Vlachovice je nejen jejich domovem, ale také místem, kde je nejvíce historických sušíren ve střední Evropě. Neváhejte a přijeďte se podívat za místními krásami a strávit příjemné chvíle v rozkvetlých polích.