Bioslavnosti ve Starém Městě letos v duchu bio street food

18.06.2024 \\ Magazín

Společnost Probio, která se zabývá výrobou bio potravin, pořádá v sobotu 13. července 2024 již 17. ročník Bioslavností. Festival dobrého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu proběhne od 10 hodin v lesoparku areálu společnosti Probio ve Starém Městě pod Sněžníkem. Tématem letošního festivalu je „Jak to chodí u nás doma“, s podtitulem „BIO street food v parku.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na ochutnávky netradičních, zdravých jídel, ve kterých budou využity biopotraviny jako hlavní surovina. Pokrmy budou doplněny ovocem a zeleninou ze zahrádky nebo z přírody a z potravin od lokálních farmářů. "Na letošním ročníku bioslavností předvedeme to nejlepší z našich domácích kuchyní a podělíme se o naše recepty, které máme rádi. Chceme inspirovat, jak u nás doma používáme biopotraviny", těší se zakladatel a spolumajitel společnosti pan Martin Hutař. Bioslavnostmi bude provázet moderátorka Zora Ježková, která si bude povídat s aktéry o vaření zdravém, chutném, vegetariánském, bezlepkovém ale i masovém.

Na festivalu se představí jídla z české kuchyně, ale také italské, řecké nebo indické. Bude se vařit, kvasit a péct. V nabídce bude například indické cizrnové kari s chlebem naan, boloňské špagety s neloupanou červenou čočkou. Kuchaři z vyhlášené pražské Esky připraví kvašenou červenou pšenici v ochutnávkových porcích a přivezou svůj pověstný chleba 33 a 66. K ochutnání bude výborné jednozrnkové rizoto, ve kterém je rýže nahrazena právě krásně žlutou, karotenoidy, bílkovinami i mikronutrienty nabitou jednozrnkou. Podle receptu Hanky Zemanové z knihy Rytmus roku bude k ochutnání její vyhlášený kontrabáš. Návštěvníci budou moci ochutnat kváskové koláčky kvašené padesát hodin nebo křupavé bezlepkové bagetky z čiroku. Na festivalu ukážou jak se připraví ovesný kefír a jak se kvasí na různé způsoby zelenina. Pro milovníky masa budou připraveny ochutnávkové burgery, jehněčí i vepřové na grilu. K dispozici budou hned i recepty a návštěvníci si mohou suroviny za snížené ceny ve skladech rovnou nakoupit. Pro dětské návštěvníky je připraveno spoustu zábavy v dětském koutku.

Vstupenky jsou k dostání na eshopu probio.cz, pro dospělé za 150 Kč, pro děti 100 Kč vč. dětského koutku, rodinné vstupné 420 Kč (2 dospělí + 2 děti).

www.probio.cz

Fotogalerie