Bio Vysočina z Biofarmy Pod Hájkem je delikatesou

15.05.2024 \\ Produkty

Ekologická farma Pod Hájkem je vyhlášena pro své masné výrobky, jako jsou paštiky, šunky, párky, klobásy a pochopitelně naporcované hovězí. V nabídce najdete ale také vývar, tuk nebo domácí demi-glace omáčku, která báječně ladí se šťavnatými steaky.My však chceme upozornit na  Bio Vysočinu. Pochází výhradně z lokálních surovin a toho nejkvalitnějšího hovězího bio masa. Krkonošská delikatesa s bohatou chutí a máslovou konzistencí báječně doplní vaše večerní posezení u vína i lahodných sýrů. Nezklame vás však ani samotná či tradičně s křupavým chlebem, okurkou a hořčicí.

Salám můžete koupit na farmářském tržišti nebo od 290 Kč za 500 g na www.shop-biomaso.cz.

Tip na závěr: Pokud preferujete lokální produkty v bio kvalitě, nezapomeňte hledat správné označení loga biolistu a biozebry na obalech, které vám zaručí, že je výrobek skutečně bio!

Ten pravý únik do přírody

Malá rodinná ekologická farma dlouhodobě hospodaří na úpatí Krkonoš nedaleko Vrchlabí a Jilemnice. „Již od roku 1868 zde hospodařili manželovi prarodiče, kteří statek koupili. Je tomu tedy již více než 150 let, co se naše rodina rozhodla pro život a práci na farmě,“ popisuje historii statku majitelka Hana Řehořková. Za svou neúnavnou práci a produkci výjimečných produktů v režimu ekologického zemědělství obdržela farma v roce 2020 titul Ekofarmy roku. Na bezmála 70 hektarech půdy se zde chová primárně skot plemene Charolais a Limousine.

Pro kvalitu konečného produktu je podstatná i míra stresu před porážkou, proto se majitelé rozhodli vybudovat svou vlastní bourárnu. Smysl vidí paní Řehořková především v psychické pohodě zvířat: „V okamžiku, kdy se zvíře dostává do stresu, tak se vyplavují stresové hormony do krve, a tím se přirozeně snižuje také kvalita masa.“  Právě kvalita masa je však pro výrobu poctivých a chutných bioproduktů rozhodující. Díky vlastnímu bourání je tak zajištěna kompletní kontrola nad humánností i na zpracování masa samotného. Za výslednými produktem tak od A do Z stojí Řehořkovi.

Biofarma Pod Hájkem je skvělým spojením ekologického zemědělství a agroturistiky. Kromě nákupu lokálních potravin se zde můžete i ubytovat ve faremním penzionu nebo si pochutnat na lokálních dobrotách v místní restauraci. Řehořkovi se dále věnují různým vzdělávacím aktivitám týkajících se problematiky venkova, zdravého životního stylu, vaření a pečení. Na návštěvu se rozhodně vyplatí uvolnit celý víkend a druhý den se vydat na prohlídku obhospodařovaných pozemků v Krkonošském národním parku.

Fotogalerie