Celodenní menu na zahřátí: Vsaďte na jídla, která ohřejí zimou prokřehlé tělo

01.11.2022 \\ Recepty

Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát. Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které v mrazivých dnech prohřeje více než horká sprcha.

Teploty klesly hodně pod deset stupňů a deštníky musíme mít všude s sebou. Nadešel zkrátka čas svetrů a dlouhých kabátů. Změna by však měla být patrná nejen na našich outfitech a šatnících, ale také v kuchyních. Zkusme potěšit zažívací trakt a dopřát si teplá jídla a suroviny, které zahřívají. Těmi jsou například poctivé vývary z hovězího masa, hutné polévky, dušená kořenová zelenina, nejrůznější luštěniny a voňavé koření. Při přípravě jídel zkuste navíc využít lokálních plodin, které jsou pro nás přirozenější než dovezené exotické dobroty.

Nastartujte svůj den i trávení

Zapomeňte na rutinu, kdy do sebe ráno obrátíte sklenku vody na žízeň a rychle spolknete chleba s máslem, šunkou a zeleninou. Vstaňte dříve, dejte si načas a dopřejte si ranní pohodu. Pomalu vypijte hrnek teplé až horké vody, která udělá radost trávení. I naše babičky dobře věděly, že teplá snídaně je skvělý start do nového dne, tak hurá do toho!

Hřejivá snídaně v podzimním stylu

  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • menší hrst vlašských ořechů
  • špetka skořice
  • hvězdička badyánu
  • 1 hřebíček
  • lžička medu

Vločky uvařte v mléce na hutnou kaši. Mezitím si v druhém kastrůlku uduste nakrájené jablko s hruškou spolu s kořením a troškou vody. Kaši z vloček přendejte do misky a přelijte uvařeným ovocem, odstraňte koření. Vše posypte oříšky a zakápněte medem.

Polévka je grunt!

Horkou polévkou se nikdy nic nezkazí. Vsaďte proto na pořádný vývar, podzimní plody plné vitamínů, chilli i zázvor.

Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem

  • 1 l silného hovězího vývaru
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 100 g celeru
  • 300 g dýně
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička nasekaného zázvoru
  • špetka mletého chilli
  • 1 kelímek šlehačky
  • sůl, pepř
  • slunečnicová semínka
  • citronová šťáva
  • lžíce oleje

Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.

Pořádný oběd, který zasytí

Kombinaci masa, zeleniny a vína se prostě nic nevyrovná. Nechte se prohřát pořádnou porcí této dobroty.

Kotlík s hovězím masem na špeku, víně a bylinkách

  • 500 g hovězího zadního
  • 100 g špeku
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 50 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 l silného vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 1 kulička nového koření
  • 1 bobkový list
  • snítka čerstvého tymiánu
  • čerstvá petržel
  • lžíce oleje
  • lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujete cibulku s rozkrájeným špekem. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně opečte, vyndejte a nechte stranou. Do stejného hrnce pak hoďte na kousky nakrájené hovězí a zprudka jej opečte. Poté k masu přihoďte opečenou zeleninu se špekem, zaprašte moukou a společně znovu krátce opečte. Směs zalijte vínem a povařte alespoň 3 minuty, aby se odpařil alkohol. Následně přilijte vývar, přidejte koření a tymián. Duste takto připravenou směs alespoň dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nakonec podávejte s čerstvou petrželkou. Jako příloha se skvěle hodí opečené brambory, pečivo nebo bramborová kaše.

Hýčkejte se u šálku s nádechem léta

Ani během nevlídného počasí nezapomínejte na pitný režim. Vsaďte na lahodný čaj z mražených plodů, který vám dodá potřebné vitamíny, ale zároveň vás svou chutí i vůní přenese do horkého léta, kdy jahody, borůvky i maliny dozrály pod českým sluncem. Není nic lepšího než si užít svou chvilku pod dekou s knihou v ruce a s perfektní příchutí srpnových dnů v hrnečku.

Ovocný čaj „Vzpomínka na léto“

  • 2 hrsti mraženého ovoce

(jahody, borůvky, rybíz)

  • pár lístků máty a meduňky (také mohou být mražené)
  • 1 lžíce sušeného ovocného čaje
  • 1 bio citron
  • 2 lžíce medu
  • 1 litr vody

Do kastrůlku vložte mražené ovoce i lístky a přelijte vodou. Společně vše povařte zhruba 5 minut. Poté přelijte obsah do čajové konvice, přidejte čaj (nejlépe v sítku, abyste jej mohli jednoduše vyndat) a louhujte 5 minut. Dále přidejte pokrájený citron na měsíčky, ideálně i s kůrou. Sáhněte proto raději po bio citronu, který nebyl ošetřen zbytečnou chemií. Vylouhovaný čaj oslaďte medem, jakmile trochu vychladne, abyste nepřišli o jeho cenné látky.

Pochmurný den si zaslouží dezert

Co by to bylo za deštivé odpoledne bez lahodného dezertu, který alespoň malinko potěší a uklidní? Zapomeňte na tabulky čokolády a zkuste o něco zdravější variantu pro vaše mlsání!

Pečené hrušky s domácím „pribináčkem“

  • 3 ks větších hrušek
  • 1 měkký tvaroh
  • 1 šlehačka
  • 2 lžíce medu
  • špetka vanilky
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • med na dozdobení a doslazení

Hrušky omyjte, rozkrojte na půl a dejte na pečícím papíře péct do vyhřáté trouby zhruba na deset minut. Musí být lehce opečené a měkké.

Mezitím si v misce ušlehejte smetanu do tuha a poté přidejte tvaroh. Pak přimíchejte dvě lžíce medu a vanilku. Vznikne vám lahodná směs, která bude svou chutí velmi připomínat pribináček. Hotovým krémem hojně ozdobte opečené hrušky, posypte oříšky a zakápněte medem. Mňam!

Teplá večeře je zárukou klidného spánku

I když obvykle preferujete lehčí večeře ve formě salátu, zkuste pro tentokrát teplé a hutné pokrmy, které pohladí tělo i duši. Báječně se hodí polévky, kaše i lehká masa s pořádným sosem. Vsadit můžete i na luštěniny, ze kterých se dá přímo kouzlit. Udělejte však pro své spokojené trávení maximum a nechte je co nejdéle namočené, aby byly lehce stravitelné.

Kovbojské fazole

  • 1 hrnek uvařených červených fazolí
  • 250 g mletého masa (jakékoli)
  • 1 menší plechovka kukuřice
  • 2 papriky (žlutá a červená)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 3 lžíce kečupu
  • špetka chilli
  • špetka oregana
  • lžíce oleje
  • sůl, pepř, cukr
  • bylinky dle chuti

Na trošce oleje si krátce osmahněte pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a posypte oreganem. Do osmahnutého masa přihoďte nakrájenou papriku a krátce orestujte. Poté do směsi vylijte drcená rajčata a kečup. Nechte probublávat zhruba 10 minut. Nakonec přidejte předem namočené a uvařené fazole, kukuřici, dochuťte špetkou chilli, solí, pepřem a případně i cukrem. Servírujte hojně posypané bylinkami například s domácím pečivem.

Závěr dne patří jenom nám

Jste už dávno po večeři, honí vás mlsná a zároveň si chcete dopřát něco, co vás prohřeje, zasytí a naladí na bezstarostný spánek? Nechte se inspirovat ajurvédou a oblíbeným zlatým mlékem.

O něco lepší „zlaté mléko“

  • sklenka plnotučného mléka
  • sklenka mandlového mléka
  • 1 skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • kousek zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • špetka pepře
  • med

Mléka nalijte do kastrůlku. Poté přidejte všechny ingredience a krátce povařte. Nakonec sceďte a do lehce vychladlého nápoje přidejte med.

Fotogalerie