Na porchettu už do Říma nemusíte, stačí zajít pod Petřín
Praha je jedním z nejzelenějších měst na světě přispívá i Petřín, jeden z nejnavštěvovanějších parků přímo u Pražského hradu. Malebná zákoutí, dechberoucí výhledy, architektonické atrakce a nejnověji také lahodná gastronomická zastávka – foodtruck La Porchetta di Simone (čti por·ke·ta). V dobách, kdy foodtruck stával v Riegerových sadech se z něj stalo místo, kde se lidé ze sousedství setkávali při odpoledním porcování porchetty, tedy italské rolády ze selete. Svůj petřínský debut začal ve velkém stylu, na otvíračce si přiťukly oslavenkyně Iva Janžurová s dcerou Sabinou Remundovou. Zúčastnili se i Veronika Freimanová, Iva Frühlingová, David Kraus a Osmany Laffita se svým manželem.
Co je lepší doplněk příjemné procházky po Petříně, než dobré jídlo a pití? Pomyslnou díru na trhu nyní vyplnil foodtruck La Porcheta di Simone, který zaparkoval ve vchodu do malostranského Sokola. „Máme za sebou rok provozu na akcích po Praze a nyní nám Česká obec sokolská nabídla usadit se u jejich petřínské sokolovny. Jsem Malostraňák a krájet svoji La Porchettu přímo tady, v nejhezčí části města, byl dlouhou dobu sen, který se mi konečně splnil. Stojím pod platanem u spodní stanice lanovky na Petřín, z auta koukám na gotické věže katedrály a servíruji drinky a porchettu náhodným kolemjdoucím i těm, kteří se za námi vracejí,“ vypráví o svém splněném snu majitel a šéfkuchař Šimon Petrucha. Vepřová delikatesa, kterou Petrucha servíruje ze svého náklaďáčku, má v Itálii dlouhou tradici. Příprava porchetty je pracná a zdlouhavá, obzvláště pokud ji připravujete podle původní receptury z celého selete. Proto si většina Italů dopřává porchettu jen o svátcích a oslavách. V Římě a okolí, odkud prý porchetta pochází, můžete potkat dodávky, ze kterých prodávají tuto vepřovou delikatesu. Jestliže se necítíte na cestu do Říma, protáhněte nohy a navštivte alespoň prvního a dost možná jediného porchettariho v Praze, Šimona Petruchu, v jeho foodtrucku pod petřínským vrchem.
„Jídelní vůz“ La Porchetta di Simone je zajímavý sám o sobě. Jde o model Citroënu HY, drobný nákladní automobil v červené barvě, ze kterého se sendviče vydávají jedna radost. Objednat si je můžete od páté hodiny odpolední, kdy se čerstvě upečená porchetta porcuje. „Nabídka je proměnlivá během dne. Od brzkých ranních hodin krájíme citronovou bábovku a vaříme kávu, přes horké poledne nabízíme olivy ke skleničkám prosecca a Aperolu. Hlavním hřebem dne je porcování porchetty, servírované v kváskovém chlebu z lokální pekárny, česnekovým nebo bazalkovým dressingem, polníčkem a sladkými rajčaty. Receptura je stará 120 let a svěřili mi ji mí italští přátelé z Lago di Como, kde jsem tuhle delikatesu také poprvé ochutnal. Roláda ze selátek provoněná anýzovými semeny a pepřem je vážně návyková záležitost,“ směje se Šimon Petrucha, který ve svém foodtrucku hostil oslavenkyně Ivu Janžurovou a Sabinu Remundovou i s všechny ostatní zúčastněné.
Více informací a aktuální nabídku najdete na facebooku La Porchetta Di Simone a na instagramu:
@la_porchetta_foodtruck
FOTO: archiv La Porchetta di Simone