Soutěžte s Rio Mare a objevte nové skvělé recepty
Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.
Připraveny jsou stovky dárků, počínaje produkty Rio Mare, přes robotické hrnce Tefal Cook4me+ nebo pánve Tefal Unlimited s nepřilnavým povrchem, až po kurzy vaření
pro celou rodinu s profesionálním kuchařem u vás doma.
Milujete slunnou Itálii a fantastickou italskou kuchyni? Pokud ano, tak neváhejte a zpříjemněte si „čekání“ na výhru přípravou nějakého skvělého receptu s tuňákem v hlavní roli – právě pro vás je připravena tato zdravá, rychlá, a především lahodná inspirace.
Arancini plněné tuňákovým ragů
Ingredience na 4 porce:
Kuskus:
- 200 g kuskusu
- 240 ml vody
- 1 vejce
- 50 g sýru Parmigiano
- sůl
Sugo:
- 3x 80 g tuňáka Rio Mare s citronem a černým pepřem
- 400 g cherry rajčat
- 1 stroužek česneku
- 4 cl olivového oleje
- 10 g bazalky
- sůl
- pepř
Arancini:
- rukola
- 1 balení bůvolí mozzarelly
- 300 g strouhanky
- 250 g hladké mouky
- 300 ml vody
- olej na smažení
Postup:
- Kuskus – kuskus osolíme, přidáme olej z tuňáka, promícháme a zalejeme vroucí vodou. Necháme zakryté 5 minut odpočívat. Poté do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno nastrouhaný sýr Parmigiano, zakryjeme a necháme vychladnout.
- Sugo – rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek si rozmáčkneme pomocí nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile má česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Pokud nemáme cherry rajčátka, tak nejprve každé rajče nařízneme ve tvaru ne příliš hlubokého „X“ a vložíme na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochladíme a sloupneme slupku.
- Základ suga je nyní téměř hotový a můžeme přidat tuňáka. Sugo prohříváme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Naběračku hotového suga přidáme do odpočívajícího kuskusu a zbytek suga necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Arancini – sicilské smažené „street food“, stejně oblíbené, jako v Čechách třeba párek v rohlíku J Jen mnohem náročnější na přípravu, ale rozhodně stojí za to.
- Mouku zalijeme vodou a důkladně rozmícháme na sametovou konzistenci. V tomto těstíčku budeme obalovat arancini. Kuskus promícháme se sugem, které jsme k němu přidali. Navlhčíme si dlaň, polévkovou lžící nabereme kuskus a v dlani tlakem formujeme tenkou mističku, do které vložíme předem nakrájenou mozzarellu a lžičku suga. Opět nabereme lžíci kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrně, ale důkladně, pomocí druhé navlhčené ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen kuskus. Arancini necháme v lednici odpočinout, již po pár minutách budou mít pevnější konzistenci.
- Jednotlivé arancini ponoříme pomocí děrované naběračky do těstíčka, necháme okapat, vložíme do strouhanky a každou důkladně obalíme. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se zbarví, plotýnku ztlumíme a pozvolna smažíme dozlatova.
Servírování:
Na talíř dáme rukolový salát, do něj vložíme arancini a k tomu do malé misky trochu suga na namáčení. Buon Appetito.
Špagety s tuňákem
Ingredience na 4 porce:
- 1 červená cibule
- 100 g rozinek
- 50 g másla
- 1 dcl červeného vína
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl
- 3x 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
- 2 plechovky celých loupaných rajčat
- 10 g tymiánu
- 10 g bazalky
- 4 cl olivového oleje
- 15 g piniových ořechů
- 20 g strouhanky
- 500 g špaget
Postup:
- V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku schladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem. Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.
- Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později.
- Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme do pánvičky. Zároveň si ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Pravý Ital solí tak, aby byla voda slaná skoro jako moře, takže solí nešetříme.
- Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, která rozmačkáme vařečkou. Přidáme dvě naběračky slané vody z hrnce na pastu a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.
- Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou. Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá.
- Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.
Servírování:
Na talíř dáme 4 polévkové lžíce domácí marmelády. Pomocí vidličky nabereme co nejvíce pasty a v naběračce točíme a točíme a točíme... Opatrně vložíme pastu doprostřed marmelády, polévkovou lžící nabereme sugo i tuňáka z pánvičky a umístíme na vrch hnízda špaget. Dozdobíme piniovými ořechy a zaprášíme restovanou strouhankou. Buon Appetito.