Jak na bábovku z Levandulového údolí
Levandule lékařská je královnou bylin, se kterou můžete kouzlit i v kuchyni. Její pozitivní vliv na naše zdraví i psychickou pohodu jistě ocení každý. Tentokrát pro vás Levandulové údolí připravilo recept na skvělou levandulovou bábovku.
Levandulová bábovka s BIO Levandulí Chodouňskou
Ingredience:
- 170 g cukru – ideálně náš BIO levandulový cukr (tím lze nahradit lžíci levandulových květů – viz níže)
- 200 g změklého másla
- 4 vejce pokojové teploty
- 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového (případně skořicového) cukru
- 1 lžíce levandulových květů (suché, čerstvé) – pokud nemáte náš BIO levandulový cukr
- máslo a strouhanka na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Oddělíme žloutky a bílky. V míse utřeme máslo s cukrem, postupně přidáme žloutky jeden po druhém a vše pěkně promícháme. Do směsi přidáme tvaroh a znovu promícháme.
- V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, levandulový cukr (levandulový květ) a vanilkový cukr. Použít lze i skořicový cukr, protože skořice si s levandulí rozumí více než dobře. Směs mouky postupně po částech zapracujeme do tvarohové směsi.
- Z bílků ušleháme sníh a pomalu vmícháme do těsta.
- Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 180 ºC asi 40-50 minut, propečení kontrolujeme „špejlovým“ testem.
- Po upečení necháme bábovku 10 minout odpočinout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme. Vychladlý moučník posypeme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit třeba snítkou levandule.
Dobrou chuť a na zdraví s BIO Levandulí Chodouňskou!
Instagram: @levandulove.udoli