Špaldová palačinka s medvědím česnekem plněná květákem a žampiony

17.03.2021 \\ Recepty

Došla vám už „palačinková“ inspirace? Připravujete je ze stále stejného těsta, a dokonce už ani neobměňujete suroviny, které je dokonale dochutí? Nabízíme vám recept, v jehož základu je místo klasické pšeničné mouky stále oblíbenější špaldová a také pesto z medvědího česneku. Špalda je de facto druh pšenice, ale obsahuje více vlákniny. Díky tomu podporuje trávení. Nicméně naše palačinka není jenom „zdravá“, ale především chuťově zajímavá! Je totiž plná hnědých žampionů, květáku, cibulky a lučiny.
Počet porcí:
4 porce, Doba přípravy: 50 minut, Náročnost: *

Ingredience:

  • 100 g špaldové mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 220 g květáku
  • 1 červená cibule
  • 250 g hnědých žampionů
  • 3 lžíce pesta z medvědího česneku anebo hrst nasekaného čerstvého medvědího česneku
  • lučina
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejdříve si smícháme mouku s mlékem a dobře vyšleháme dohladka. Poté přidáme vejce, pesto z medvědího česneku a trochu soli. Necháme odležet.
  2. Květák rozkrájíme na malé růžičky a začneme opékat na oleji. Až začne květák hnědnout, přidáme najemno nakrájenou cibulku, a nakonec na plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí
    a pepřem.
  3. Do rozpálené pánve vlijeme těsto a uděláme palačinky, které poté potřeme lučinou a naplníme je zeleninovou směsí.

Tip: Pokud je to možné, preferujte lokální zeleninu. Sklízí se totiž až tehdy, kdy je opravdu zralá. Jakmile se něco dováží, trhá se to s předstihem. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás.

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.