Minimazance letos poprvé, pak už na vždy!

28.03.2021 \\ Recepty

Místo klasického mazance zkuste tyto malé minimazanečky. Jsou rychleji upečené, dobře drží tvar, při pečení zapojíte více dětí, kdy si každé může vytvořit a upéci „ten svůj“.

Suroviny na 5 kousků:

  • 15 g droždí
  • 50 g třtinového cukru bio PROBIO
  • 100 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky pšeničné bio PROBIO
  • 150 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté bio PROBIO
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozinek (naložených v rumu) bio PROBIO
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • vejce na potření
  • plátky mandlí

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo.
  3. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
  4. Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
  5. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
  6. Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
  7. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.

 

Autor: @vareniste