Salát s kozím sýrem, čekankou, ořechy a medovým dresinkem
Přestože se nesou zimní recepty v „hutnějším“ duchu, nezapomínejme ani na lehkou večeři v podobě salátu. Někdy si vystačíme s variantou „co dům dal“, ale proč se taky neinspirovat ozkoušeným a perfektně vyladěným receptem? V tom našem se ukrývá čekanka, listový salát, ořechy, hrušky, med a další zajímavá dochucovadla. Surovinou, která všechny ostatní dokonale propojí, je kozí sýr. Jednoznačně doporučujeme loňského vítěze Regionální potraviny v Kraji Vysočina – Pomazánkový kozí sýr bílý z BIOFARMY DoRa s. r. o. Vyrábějí ho na rodinné ekologické farmě podle své originální receptury. Základem je pasterované kozí mléko nejvyšší kvality. Jedná se o jemnou tvarohovou pomazánku, která si vás podmaní svou lahodnou chutí.
Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 20 minut, Náročnost: *
Ingredience:
- 400 g POMAZÁNKOVÝ KOZÍ SÝR BÍLÝ (BIOFARMA DoRa s. r. o.)
- 130 g medu
- 30 ml jablečného octa
- 150 g oleje
- 200 g čekanky
- 200 g listového salátu
- 10 ml ořechového oleje
- 100 g ořechů
- 400 g hrušky
Postup:
- Do odměrky dáme olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink dochutíme solí a pepřem.
- Hrušky nakrájíme na tenké plátky.
- Salát očistíme a opláchneme.
- Kozí sýr dáme do misky a dochutíme solí, pepřem a ořechovým olejem.
- Ve velké míse smícháme salát, nakrájenou čekanku, hrušky a dresink. Vše dobře promícháme a nandáme na talíře.
- Posypeme ořechy a na salát ještě přidáme kozí sýr.
Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina