Kdo dřív přijde, ten dřív mele aneb Den otevřených dveří v Češkově mlýně

06.09.2017 \\ Gurmán

Nemáte ještě program na sobotu 16. 9. 2017? A zajímají vás příroda, klasické poctivé řemeslné postupy a bio produkty? Pak si nenechte ujít příležitost navštívit Češkův mlýn. Právě v sobotu se zde totiž koná Den otevřených dveří.

Zažijete exkurzi ve mlýně, uvidíte, jak se mele zrno v bio kvalitě, pochutnáte si na kvalitních bio pochoutkách jako jsou pohankové palačinky, špaldoto a mnohé další, ochutnáte bionápoje, zasoutěžíte si o balíčky biopotravin a v místní prodejně nakoupíte za zvýhodněné ceny. Připraveny jsou také atraktivní program pro děti, živá hudba, miničítárna, fair trade kavárnička a mnohé další.

Duch místa

Mlynářské řemeslo patří do Jarcové už více než 80 let. Mlýn v Jarcové totiž postavil na břehu řeky Bečvy Jan Češek v roce 1933. Roku 1953 byl mlýn znárodněn a od té doby objekt chátral. V roce 1991 se objekt vrátil v rámci restitucí do vlastnictví rodiny bývalých majitelů. Ti jej opravili a investovali do nového zařízení. V roce 2013 majitel výrobu zastavil a objekt pronajal společnosti PRO-BIO. Nový nájemce mlynářskou činnost obnovil v listopadu 2014 poté, co mlýn získal certifikát pro výrobu biopotravin. Zažijte neopakovatelnou atmosféru starých poctivých postupů v moderním pojetí.

Více o akci najdete zde.

A pokud byste náhodou den otevřených dveří nestihli, ale zajímá vás, jak se melou bio mouky v bezlepkovém bio mlýně, tak vězte, že ve Starém městě pod Sněžníkem se tematické exkurze pořádají dvakrát týdně po celý rok. Více na www.probio.cz

Užitečné informace na víkendový výlet:
Z Prahy se do Jarcové dostanete autem za 3,5 hodiny, z Ostravy za hodinu a z Brna za necelé dvě hodinky. Návštěvu můžete spojit s prohlídkou nedalekého valašského muzea v přírodě, skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, nebo si prohlédnout přehradu Bystřičku. V 35 km vzdálené Bystřici pod Hostýnem stojí za vidění kromě památné moravské hory také zámek se zajímavým muzeem keramiky.

Fotogalerie