Teplý čokoládový dortík, malinová omáčka
Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji přímo doprostřed, vložit si do úst pořádné sousto a nechat si ho rozplývat na jazyku. Jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a čokoládový dortík, který vás natolik okouzlí, že možná přehlédnete mističku se svěží malinovou omáčkou.
Počet porcí: 5 porce, doba přípravy: 45 minut, náročnost: *
Ingredience:
- 250 g hořké čokolády
- 150 g hnědého cukru
- 100 g másla
- 30 g hladké mouky
- 4 vejce
Na omáčku:
- 300 g mražených malin
- 50 g hnědého cukru
- 20 g vanilkového cukru
- jemný bramborový škrob
Postup:
- Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout.
- V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.
- Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.
- Z cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny
a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.
Tip: Mouky je v receptu sice jen maličko, ale klidně si pohrajte a experimentujte s typem, který zvolíte, což se samozřejmě projeví i na chuti dortíku. Na výběr máte kromě klasické pšeničné třeba ovesnou, mandlovou, pohankovou, kukuřičnou apod.
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.