Kachní kaldoun s nudlemi
Co si dopřát po podzimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby byla polévka o něco hutnější, což oceníte především v chladném počasí, obohatili jsme ji o smetanu a nezapomněli přidat také nudle.
Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 60 minut, náročnost: **
Ingredience:
- 800 ml kachního vývaru
- 200 ml smetany 33%
- 1 menší cibule
- 150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel)
- 50 g květáku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 150 g širokých nudlí
- 3 lžíce másla
- 40 g hladké mouky
- sůl, černý pepř, muškátový oříšek
- hrst nasekané velkolisté petržele
Postup:
- Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidáme cibuli a ještě 10 minut restujeme a zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijeme smetanu a vaříme dalších 20 minut.
- Rozpustíme máslo v jiném rendlíku a nasypeme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékáme 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit.
- Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme vařené nudle
TIP: Na kachní vývar můžeme použít kachní krky a žaludky, které po uvaření obereme a použijeme jako vložku do polévky.
Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.