Kdykoliv se můžete zahřát s Probio!
Podle makrobiotiky má každá potravina svoji energii, kterou nám předává. Na zimu se hodí potraviny s energií JANG, která zahřívá. Ze zeleniny je to kořenová zimní zelenina (řepa, mrkev, petržel, celer či tuřín), z obilovin je to především pohanka a jáhly, z luštěnin pak fazolky adzuki. Každý pokrm doplňte o kysanou zeleninu pickles, je plná vitamínu C a blahodárných enzymů.
Vegetariánské trhankovo – zeleninové karbanátky
Náročnost receptu: středně obtížný
Čas přípravy: cca 70 min.
Množství: 4 porce
Ingredience
- 250 g české trhanky z červené pšenice
- olej slunečnicový na pečení a smažení
- kmín
- pepř černý mletý
- sůl
- 1 ks vejce
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
Postup:
- Trhanku propláchněte a vařte v osolené vodě asi 30 minut.
- Nadrobno nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na oleji, přidejte nakrouhané zelí, mrkev, osolte, opepřete a dochuťte kmínem. Poduste do částečného změknutí, 10-15 min.
- Uvařenou trhanku slijte, smíchejte se směsí zeleniny a do vychladlé směsi přidejte vejce. Tvořte malé karbanátky, které smažte po obou stranách do zlatova.
- Podávejte s bramborovou kaší, bramborem či zeleninovým salátem.
Pohanková kaše nevařená
Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: cca 10 min.
Množství: 4 porce
Ingredience:
- 300 g pohankových krup BIO PROBIO
- 10 lžic javorového sirupu
- 200 ml rýžového mandlového nápoje
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 špetka soli
Postup:
- Pohanku zalijte čtyřmi hrnky vody a nechte namočenou nejlépe přes noc (nejméně však 4 hodiny). Poté ji v cedníku dobře propláchněte studenou vodou.
- Smíchejte všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši.
- Podle chuti podávejte kaši se sezónním ovocem nebo posypanou ořechy či semínky.
Hrášková polévka s praženou pohankou
Typ receptu: bezlaktózový, bezlepkový, veganský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: cca 45 min.
Množství: 4 porce
Ingredience:
- 500 g loupaného půleného žlutého hrachu Probio
- 1 lžíce rostlinného oleje s omega-3
- 1l zeleninového vývaru
- 1 velká cibule
- 1 pórek
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 polévková lžíce majoránky
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 3 lžíce pohanky loupané kroupy
- uzený tempeh
Postup:
- Hrách zalijeme 1,5 litrem vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
- Rozehřejeme olej, přidáme cibuli, pórek, česnek, mrkev, majoránku či tymián a za stálého míchání opékáme asi 5 minut, tak, aby cibule změkla.
- Hrách scedíme, přisypeme jej k zelenině, přidáme vývar a 500 ml vody. Vaříme 20 minut.
- Vychladlé rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme posypané opraženou pohankou, semínky, lístky tymiánu a osmaženou cibulkou.