Polévka minestrone s červenou pšenicí
Nešlechtěné obilniny vynikají oproti klasické šlechtěné pšenici vyšším obsahem bílkovin, vlákniny i minerálních látek. Některé zdroje uvádějí, že mají až dvojnásobný obsah bílkovin než pšenice setá. Červená pšenice se svým množstvím antokyanů řadí mezi cenné antioxidanty. Oves je zdroj zdraví a síly a prý si ho dopřávali před válečnými taženími již staří Římané. Je zajímavé, že i když původní obilniny obsahují lepek, mnoho lidí s alergií s nimi nemá žádný problém. Celé zrno včetně obalové vrstvy a klíčku je pro naše tělo komplexní zdroj živin.
Čas přípravy: cca 70 minut
Množství: pro 6 osob
Ingredience:
80 g česká pšenice červená
2 lžíce olej olivový extra panenský BIOLINIE
1 konzerva rajčata sekaná sterilovaná BIOLINIE
80 g čočka červená loupaná BIO PROBIO
2 kostky bujón zeleninový - kostky BIO PROBIO
2500 ml voda
1 ks cibule
100 g žampion
2 ks červená paprika
1 ks mrkev
1 ks červená řepa
1 ks celer
3 stroužky česnek
1 špetka pepř
1 lžička tymián SONNENTOR
1 špetka kmín
1 dle chuti sůl
1 bylinky
Postup:
- Ve větším hrnci osmahněte na olivovém oleji červenou pšenici, získá tím oříškovou příchuť.
- Přidejte cibuli, houby, papriku, mrkev, celer, řepu a duste, dokud cibule nezesklovatí asi 6 minut.
- Přidejte česnek, tymián, kmín, pepř a nechte několik minut směs provonět kořením. Zalijte vodou, přidejte rajčata, červenou čočku, zeleninový bujón, vše pořádně promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou (asi 40 - 50 minut).
Získáte velmi sytou a vyváženou polévku.
Tip: Podávejte posypané parmazánem a ozdobené petrželkou.