Meruňkový koláč z bramborového těsta
Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na koláč:
- 200 g vařených brambor
- 600 g meruněk
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 100 g másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- sůl
Na drobenku:
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru krupi
Postup:
- Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
- Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem
a změklým máslem. - Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
- Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Doporučujeme: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz