Meruňkový koláč z bramborového těsta

22.08.2020 \\ Recepty

Meruňky jsou snad všude, kam se podíváte. Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč. Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.

Počet porcí: 12 porcí

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

Na koláč:

  • 200 g vařených brambor
  • 600 g meruněk
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • sůl

Na drobenku:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupi

Postup:

  1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
  2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem
    a změklým máslem.
  3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
  5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
  6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.

Doporučujeme: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz