Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik
Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 65 minut
Náročnost: **
Ingredience:
Na rybu:
- 2 filety kapra s kůží
- hrst čerstvého tymiánu
- hrst čerstvého kopru
- sůl
- olivový olej
Na salát:
- 2 červené papriky
- 2 oranžové papriky
- hrst slunečnicových semínek
- hrst čerstvého kopru
- 1 citron
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- dýňový olej
Postup:
- Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
- Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
- Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
- Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
- Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky
a posekaným koprem. - Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.
Doporučujeme: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.
Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz