Vejce Benedikt z bio surovin je skvělým základem pro celý den!
Snídaně jako základ dne, která vám dodá dostatek energie i živin na celé dopoledne. Využijte volné dny k tomu, abyste si připravili pozdní snídaně, která se neobejde bez kvalitních surovin. Vybírejte proto takové, které pocházejí z ekologického zemědělství. Vše je založeno čistě na přírodní bázi a o zvířata je zde postaráno s maximální péčí.
Biopotraviny zakoupíte přímo na farmách, přes e-shop, na farmářských trzích i v kamenných obchodech. Pozor si dejte na označení, produkty ekologického zemědělství musí obsahovat logo biolistu nebo biozebry, popř. vám původ musí prodejce prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací Co nemá certifikát, není BIO!
Přestože byla tato newyorská specialita objevena už na konci 19. století, teprve v posledních letech se stala oblíbenou v nabídce nejednoho snídaňového menu. Vyzkoušejte tuto královskou snídani.
Ingredience na anglické muffiny:
- 180 ml bio mléka
- 68 g třtinového cukru
- 16 g sušeného droždí
- 180 ml vody
- 120 g bio másla v pokojové teplotě
- 280 g bio žitné mouky
- 280 g bio pšeničné mouky celozrnné
- olivový olej
- špetka soli
- kukuřičná krupice na vyválení těsta a obalení
V míse smíchejte 200 ml mléka, cukr a droždí. Posléze přidejte zbytek mléka a změklé máslo. Vše dobře promíchejte. Do mísy kuchyňského robotu přidáme mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete připravenou směs z mléka a droždí. Při středních otáčkách mixujte tak dlouho, dokud není těsto hladké. Následně ho nechejte odpočinout pod zakrytou utěrkou asi jednu hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Poté těsto vytáhněte a na pomoučeném povrchu vyválejte plát hrubý asi 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo nože vytvořte asi 10 koleček, které následně zaprášíte pouze z jedné strany rýžovou moukou a přidáte na pomoučený plech. Nechejte opět kynout na teplém místě po dobu asi 30 minut. Poté si rozehřejte pánev s olejem, na kterou položíte kolečka a opékejte nejprve stranou posypanou rýžovou moukou. Smažte dozlatova a hotové muffiny nechejte vychladnout.
Ingredience na Holandskou omáčku:
- 3 ks žloutků z bio vajec
- 150 g bio másla
- hrst nasekané petrželky
- 150 ml vinného octu
- 3 kuličky pepře
- citrónová šťáva
Smíchejte ocet s pepřem a bylinkami. Směs svařte asi na polovinu, přeceďte a nechte stranou. Mezitím si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi připraveného svařeného octu. Pomocí vidličky šlehejte do té doby, než směs zhoustne a vytvoří nadýchanou pěnu. Poté opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a případně čerstvou citronovou šťávou.