Pečené hovězí karbanátky se slaninovo-jogurtovým dipem
Není nad to, přijít domů hladový a cítit, jak se line z trouby nezaměnitelná vůně masa a bylinek. Samou zvědavostí pootevřete troubu a rovnou počítáte, kolik je na plechu kousků. Těšíte se, že si za pár minut pochutnáte na voňavých hovězích karbanátcích, které už jste neměli roky! Možná vás ještě napadne, že by to chtělo nějaký dresink. Karbanátky s dipem tvoří dokonalý pár. A až ochutnáte ten náš s orestovanou slaninou, nebudete chtít jiný.
Ingredience:
Na karbanátky:
- 600 g mletého hovězího masa
- 200 g strouhanky
- 1 cibule
- 2 vejce
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 stroužky česneku
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- hrst hladkolisté petržele
- hrst čerstvého kopru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Na dip:
- 200 ml bílého jogurtu
- 100 g slaniny
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
-
Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, vejci, kečupem, hořčicí a prolisovanými stroužky česneku.
-
Do směsi přidejte nadrobno pokrájené bylinky a lístky tymiánu, osolte a opepřete
a postupně přisypte strouhanku.
-
Ze směsi vytvořte malé bochánky a z nich tvarujte karbanátkové placičky. Pokud bude potřeba, přidejte strouhanku.
-
Karbanátky vyrovnejte na plech a pomašlujte olejem z obou stran. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 35 minut.
-
Během pečení si připravte dip. Orestujte si slaninu a přidejte ji do směsi jogurtu a majonézy.
-
Dip dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
TIP: Hustý tak akorát, příjemně nakyslý, svěží a čerstvý. Právě jsme vám představili jedinečnou zakysanou mléčnou pochoutku oceněnou značkou kvality Klasa, a to Moravia Jogurt bílý, který můžete zakoupit i v rodinném balení.
Zdroj: SZIF
Foto: zdroj Akademie kvality