Velikonoční beránek
Před Velikonocemi se často konají soutěže o nejhezčího a nejchutnějšího beránka. Jestli se jich účastníte, možná přemýšlíte, jakého letos upečete. Pomyslným esem z rukávu může být ten náš, kde nechybí kromě klasiky – másla, mouky a cukru – ani tolik oblíbený tvaroh, který těsto neuvěřitelně zvláční. Až ho ochutnáte, nejspíše si zařadíte tento recept do vašeho rodinného archivu.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Postup:
- Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
- Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
- Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
- Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.
TIP: Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem.
Zdroj: SZIF
Foto: zdroj Akademie kvality