Jak se chránit před nemocemi, které na nás číhají v MHD
Znáte to, během zimních měsíců bývá cestování MHD skutečně náročné. Přechod ze zimy do přetopeného prostředí městské hromadné dopravy, kde nám po navlečeném těle stékají kapky potu a sotva dokážeme dýchat, je nejen nepříjemný, ale i ideální pro množící se bakterie a viry.
Těžký vzduch, zamlžená okna, ohmataná držadla v MHD a kašlající, kýchající a posmrkávající spolucestující, jsou běžnou každodenní rutinou cest do práce a z práce. Tato rutina představuje obrovský nápor na naši imunitu, která dostává v MHD během zimy pořádně zabrat. Jak ji chránit před tím, aby ji zmíněné nástrahy neoslabily?
Hrozba všude kolem nás
Přestože se dopravní prostředky pravidelně čistí, bakterie se prostřednictvím stovek cestujících po pár hodinách opět usídlí v jejich útrobách. To představuje nebezpečí hlavně pro lidi trpící oslabeným imunitním systémem. Většina bakterií, která takto „cestuje“ spolu s námi v MHD, zapříčiňuje zejména onemocnění dýchacích cest. A nikdo z nás přece nechce skončit doma s vysokou horečkou a zánětem průdušek, nemluvě o nepříjemné viróze, která dokáže člověku pořádně znepříjemnit život.
K vyvolání nemoci stačí několik faktorů:
oslabený imunitní systém
nedostatečná hygiena (mytí rukou)
strava s nízkým obsahem vitamínů
Jak se můžeme chránit?
Během cestování v prostředcích hromadné dopravy bychom se neměli dotýkat rukama úst a obličeje, protože tak zvyšujeme pravděpodobnost nákazy bakteriemi a viry. Hned po příchodu domů je nutné si umýt ruce, ale pozor byste si měli dát i na přílišnou dezinfekci. Pokud používáte výhradně dezinfekční mýdlo, můžete si naopak uškodit, protože "netrénujete" svůj imunitní systém. Navíc tak přicházíme i o bakterie, které nám pomáhají. I v tomto případě tedy platí staré známé - všeho moc škodí, proto se držte zásady, že dezinfekce je výborný sluha, ale zlý pán.
Posilte si imunitu
Základem je dostatek stravy obsahující ovoce a zeleninu, tedy vitamíny, kterých je přes zimu méně než v létě. Snažte se konzumovat zejména plodiny z naší zeměpisné šířky, jako jsou jablka, červená paprika či zelí, které obsahují dostatek vitaminu C.
Jako prevence, resp. zvýšení odolnosti proti teplotním šokům, je vhodné i pravidelné saunování. Pomáhá lépe snášet nejen zimu, ale i letní horka. Bohužel, do sauny nemohou jít lidé například s vysokým tlakem, ale ani lidé s mnoha jinými zdravotními problémy.
Méně známým, ale o to více účinným pomocníkem v ochraně organismu a posílení obranyschopnosti je hlíva ústřičná. Její využití nekončí jen v kuchyni. Hlíva obsahuje několik užitečných vitamínů, aminokyselin a minerálů, ale nejdůležitější látka z hlívy pro organismus je beta glukan.
„Beta glukan může pomoci nejen jako prevence onemocnění, ale podporuje také hojení ran a zabraňuje infekci, což je během zimních měsíců, kdy je tělo neustále atakováno zvýšeným množstvím chorob všude kolem (například i v MHD), skutečně nedocenitelné,“ říká Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu ze společnosti Natures.
Imunitní systém je dennodenně poškozován stresem, znečištěným životním prostředím či nesprávnými životními návyky, a pokud se nestíhá zregenerovat, své úkoly už nemusí zvládat. To se může projevit onemocněním. Beta glukan pomáhá udržovat jeho správnou funkčnost.
„Preparáty s výtažkem beta glukanu z hlívy ústřičné jsou nejúčinnější tehdy, pokud se užívají ráno nalačno, ale podporovat imunitu má smysl v průběhu celého dne. Zvláště, pokud je tělo oslabené nemocí nebo únavou,“ uzavírá Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu.