Švestkový koláč se žmolenkou
Tradiční koláč našich babiček má stále své místo v gastronomii, a to i ve špičkových restauracích.
Ingredience:
750 g vypeckovaných švestek
Těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g světlé špaldové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g rozpuštěného másla
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
Žmolenka
- 100 g hrubá mouka
- 100 g máslo
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka skoříce
Postup:
- Do mísy dáme prosetou mouku, je více provzdušněná, kypřící prášek a dobře promícháme, pak přidáme všechny ostatní ingredience patřící do těsta a vymícháme jej ho dohladka.
- Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme papírem na pečení a na těsto poklademe švestky.
- Připravíme si žmolenku – do mouky nastrouháme máslo, přidáme vanilkový a krupicový cukr, špetku nebo dvě skořice a dobře vše, nejlépe rukou, smícháme. Zasypeme jí koláč a dáme do předehřáté trouby péct na 20 minut při teplotě 180 °C.