Pravá plzeňská merenda
Sezona švestek začíná. Ochutnali jste už někdy pravou plzeňskou merendu? Pokud ne, tak to rozhodně, co nejdříve napravte a nebudete litovat.
Ingredience:
- 1,5 kg vypeckovaných švestek
- 2 lžíce cukru nebo podle chuti
- 1 lžička skořice
- 1l vody
1 hřebíček - 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový nebo smetanový puding
Postup:
- Švestky napůlíme, ale pecky vybereme jen z poloviny. Zalijeme je vodou, přidáme skořici, cukr, hřebíček a dáme vařit, dokud švestky zcela nezměknou.
- Ve smetaně rozmícháme pudingový prášek a dobře rozmícháme a přidáme do merendy. Je-li příliš hustá, přidejte 100 až 200 ml vody.
- Merendu podáváme s bílým pečivem nebo upečeme placičky zkynutého koláčového těsta, kterým se na Plzeňsku říká rozpíčky.