Pravá plzeňská merenda

15.07.2019 \\ Recepty

Sezona švestek začíná. Ochutnali jste už někdy pravou plzeňskou merendu? Pokud ne, tak to rozhodně, co nejdříve napravte a nebudete litovat.

Ingredience:

  • 1,5 kg vypeckovaných švestek
  • 2 lžíce cukru nebo podle chuti
  • 1 lžička skořice
  • 1l vody
    1 hřebíček 
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový nebo smetanový puding

Postup:

  1. Švestky napůlíme, ale pecky vybereme jen z poloviny. Zalijeme je vodou, přidáme skořici, cukr, hřebíček  a dáme vařit, dokud švestky zcela nezměknou.
  2. Ve smetaně rozmícháme pudingový prášek a dobře rozmícháme a přidáme do merendy. Je-li příliš hustá, přidejte 100 až 200 ml vody.
  3. Merendu podáváme s bílým pečivem nebo upečeme placičky zkynutého koláčového těsta, kterým se na Plzeňsku říká rozpíčky.