S láskou připravený bagel
Zkuste si doma upéct bagel, opravdu to není složité. Pak přidejte štipec fantazie, kterou nemusíme nijak zvlášť krotit. Možná budete překvapení, jaké skvělé občerstvení dokážete vykouzlit.
Ingredience:
- 500 g chlebové mouky
- 7 g sušeného droždí (nebo 1 sáček)
- špetka soli
- špetka cukru
- 300 ml teplé vody
- 1 prášek do pečiva
- 1 bílek
- hrstka máku nebo sezamu
Postup:
- Mouku, droždí, sůl a cukr smícháme ve větší míse a přilijeme teplou vodu. Vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny kynout.
- Těsto vyklopíme, prohněteme a rozdělíme na 10 stejných kousků a z každého vyválíme cca 20 cm dlouhé válečky. Konce zužujeme, vytvoříme kroužek a konce úhledně spojíme.
- Bagely položíme na plech s pečicím papírem a necháme je přes noc odležet. Druhý den ve větším hrnci necháme vařit dostatečné množství vody, osolíme a vsypeme prášek do pečiva a upečené bagely opatrně vkládáme bagely do vroucí vody. Necháme je plavat na jedné straně a po minutě otočíme na druhou stranu.
- Bagely vyndáváme rovnou na plech s pečicím papírem, necháme vychladnout a poté potřeme bílkem a posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme zhruba 20 minut v rozpálené troubě při 200 °C. A teď přichází na řadu vaše fantazie…