Velikonoční recepty
Tvarohový mazanec
Jestli jste ještě nikdy nepřipravovali tvarohový mazanec, tak jste ještě nikdy nezažili tu skvostnou vláčnost, chuť a vůní, která ke svátkům jara patří.
Ingredience:
500 g hladká mouka
250 g měkkého tvarohu
3 - 4 lžíce mléka
150 g másla
150 g cukru krupice
3 vejce
1 vanilkový cukr
2 prášky do pečiva
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
2 lžíce rumu
2 lžíce rozinek
50 g nasekaných mandlí
1 vejce na potření
Jak na to:
Nejdříve si namočíme rozinky do rumu, alespoň na 4 hodiny, které pak i s rumem přidáme do těsta připraveného ze všech uvedených ingrediencí.
Dobře vypracované těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme mazanec. Dáme je na plech vyložený papírem na pečení. Každý mazanec ještě uprostřed nakrojíme do kříže a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pečeme je zvolna při 160 °C asi tak 50 minut. Zda je dobře pečený, vyzkoušíme špejlí, která se nesmí po vyjmutí lepit.
Velikonoční nádivka
Uzeným provoněná nádivka s pořádnou dávkou jarních kopřiv a voňavých bylinek je ta správná, jakou byste měli na Velikonoce připravit.
Ingredience:
750 g uzené krkovice
5 vajec
8 rohlíků
250 ml mléka
svazek petrželky
3 lžíce sekané pažitky
5 jarních cibulek
2 hrsti čerstvých kopřiv
4 stroužky česneku
100 g másla
sůl, pepř
Jak na to:
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme je vlažným mlékem, ve kterém rozšleháme žloutky. Vše lehce promícháme a necháme nasáknout.
Uvaříme krkovici, po jeho vychladnutí ho nadrobno nakrájíme, přidáme k ní nasekané, kopřivy, které před přípravou spaříme horkým vývarem z krkovice, nasekanou cibulku a ostatní bylinky. Přidáme nasáklé rohlíky, lehce osolíme a opepříme.
Ušleháme bílky na tuhý sníh a také je vmícháme do směsi. Pekáč předem vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C dozlatova.