Pravé masopustní kobližky
Koblihy od nepaměti patří k masopustu, i když ony chutnají kdykoli v roce. Dohledali jsme pro vás recept starý dobrých 100 let. Bojíte se, že jsou příliš náročné? Můžeme vás ujistit, že pokud dodržíte postup, tak se vám určitě povedou.
Suroviny:
250 ml teplého mléka
500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
30 g kvasnic
100 g másla
4 žloutky
2 lžíce rumu
2 vajíčka
špetka soli
½ lžičky nastrouhané citronové kůry
1 malá sklenička marmelády podle chuti
1 litr oleje na smažení
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. V míse si mezi tím vyšleháme žloutky s cukrem. Přidáme ostatní suroviny a nakonec přidáme kvásek.
- Vyhněteme těsto, které nesmí být příliš řídké ani husté a necháme ho na teplém místě asi tak půl hodiny kynout.
- Vykynuté těsto vyválíme na posypaném válu moukou či podložce. Tloušťka těsta by měla být 0,5 cm, ze kterého vykrojíme kolečka hrnečkem.
- Na kolečko dáme marmeládu, kterou před použitím můžeme ochutit lžící rumu, překryjeme ho dalším kolečkem, okraje přitlačíme a zpevníme je tak, že je ještě jednou vykrojíme.
- Kobližky smažíme v rozpáleném oleji tak, aby byly zcela ponořené, ale přesto je otáčíme. Když je osmažené vyjmeme, pokládáme je na talíř se savou papírovou utěrkou.