Chlebová zmrzlina: letní recept od šéfkuchaře Davida Rejhona
Pokud rádi experimentujete a doma vám zrovna zůstane bochník chleba, který nestihnete spotřebovat – rozhodně ho nevyhazujte! Zkuste si z něj raději připravit domácí chlebovou zmrzlinu. Šéfkuchař restaurace The Artisan, David Rejhon, sestavil recept, který doma zvládne připravit každý. Postup je jednoduchý a recept si žádá jen několik ingrediencí.
Co budete potřebovat?
- 1 kg (bochník) chleba
- 0,5 kg medu
- 1,5 l smetany ke šlehání
- 1 l plnotučného mléka
- meruňky a jedlé květy k nazdobení
Jak postupovat?
- Chleba nakrájejte na plátky a vyskládejte do hlubokého plechu.
- Smíchejte mléko s medem a zalijte připravené plátky chleba.
- Pečte přibližně na 180 °C.
- Krajíce chleba po 15 minutách obracejte. Takto opakujte celkem třikrát, dokud chleba nezíská zlatavou barvu.
- Upečené krajíce nakrájejte na menší kousky, zalijte smetanou a nechte nejméně 12 hodin vychladit.
- Vychlazené kousky chleba se smetanou rozmixujte do hladka. Krémový základ vymíchejte ve zmrzlinovači.
V případě, že nemáte zmrzlinovač, nevadí. Proces bude jenom časově náročnější. Smetanový základ nejdříve zahřejte na cca 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem) a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den můžete uložit do mrazáku, je ale důležité zmrzlinovou hmotu v pravidelných krátkých intervalech (30 minut) vytáhnout a promíchat, případně znovu promixovat, aby se netvořily ledové krystalky, následně vraťte do mrazáku. Tento proces opakujte do získání požadované konzistence zmrzliny.
Chlebová zmrzlina nejlépe chutná s meruňkami. Ještě chutnější bude, když je nejprve opečete na pánvi s máslem. Na závěr přidejte křupavou granolu nebo nasekané lískové ořechy. Ty můžete opět nejprve opražit na pánvi nebo v troubě. Dozdobte barevnou květinou a můžete podávat.