Podzim plných chutí z českých polí
Dny se pomalu krátí, slunce je stále méně a příroda se připravuje k zimnímu spánku. Ve větrném podzimním počasí plném studených přeháněk a prvních sněhových vloček trávíme více času doma a instinktivně dáváme přednost hřejivým pokrmům a vydatným polévkám.
Lehkým salátům už odzvonilo, v kurzu jsou plné a výrazné chutě, které nás zasytí a zahřejí. Každoročním evergreenem jsou skvostná jídla z dýní, ať už je to lahodná dýňová polévka, dýňové curry či třeba pečená dýně s oříšky a bulgurem. Skvělá je také červená pšenice s kořenovou zeleninou či bulgur s červenou řepou.
Jednoduché kombinace ovšem vyžadují prvotřídní suroviny. Poctivou zeleninu koupíte na farmářských trzích, naopak bulgur, červenou pšenici, špaldové kroupy či bulgur v bio kvalitě nabízí společnost Probio, která je u nás jedním z hlavních tahounů zdravé výživy.
PRODUKTOVÉ TIPY:
Bulgur pšeničný 500 g BIO PROBIO
Znáte pšeničný bulgur? Bulgur se vyrábí z pšenice speciální tradiční technologií. Pšenice se nejprve aktivuje vodou a teplem a nechá se částečně naklíčit (v zrnu tak vznikají enzymy a stává biologicky aktivním), poté se párou vysuší a nakonec se hrubě nadrtí. Díky této úpravě je lehce stravitelný. Bulgur má vysoký obsah vlákniny, což blahodárně působí na naše trávení a je nutričně bohatý.
Bulgur v kuchyni: Oceníte především jeho rychlou přípravu a univerzálnost. Je připraven za cca 20 minut. Bulgur krátce povaříte (5 minut) a necháte jej 15 minut dojít pod pokličkou. Využijete jej jako přílohu k masovým, zeleninovým pokrmům, pro přípravu různých směsí, do salátů, karbenátků a placiček, na zapékání, jako zavářku do polévek, pilafů apod.
Cena: 38,- Kč
Pšenice červená 500 g BIO PROBIO
Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak na červenou pšenici v kuchyni? Po uvaření lze červenou pšenici využít do salátů, polévek, zapékaných pokrmů, jako přílohu, apod. Pro ještě lepší stravitelnost namočte pšenici na 12-24 hodin do osolené vody s 2 lžícemi jablečného octa. Nádobu uzavřete. Tím pšenici "nafermentujete" a zlepšíte vstřebávání všech živin. Po namletí se pšenice hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, pečení sušenek, placek apod. Pro přípravu tradičního kynutého pečiva se doporučuje kombinace s běžnou pšeničnou moukou. Pšenice je vhodná také na klíčení a svou barevností oživí každý pokrm.
Cena: 36,- Kč
Kroupy špaldové (kernotto) 500 g BIO PROBIO
Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin.Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Špaldové kroupy v kuchyni: osmažené na cibulce jako skvělá příloha k pokrmům, na přípravu špaldot (rizot), na obohacení salátů, do karbenátků, na zapékání, do polévek apod.
Cena: 54,- Kč
Pohanková polévka, 136 g, BIO PROBIO
Jemná a lahodná polévka s pohankovými kroupami a zeleninou. Směs našich pohankových krup, sušené zeleniny a koření jsme nakombinovali podle naší vlastní receptury. Pohankové kroupy z našeho bezlepkového mlýna jsou loupané šetrně mechanicky, zachovávají si tak svou světle zelenou barvu, chuť i vůni a zdraví prospěšně látky. Hodit se vám bude jako lehká večeře, vydatná svačina i jako první chod oběda. Pohanková polévka je bezlepková. Rychlá a jednoduchá příprava vám ulehčí vaření doma i na dovolené. Rychlá a jednoduchá příprava: Přidáte jen vodu a vaříte cca 15 minut. Jedno balení obsahuje směs na 2 x 1 l polévky.
Cena 48,- Kč.
Podzimní zeleninová polévka s kroupami
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 2 – 4 porce:
- 50 g špaldových krup
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1 řapík celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 bobkový list
- 1 lžička nadrobno pokrájených lístků čerstvého tymiánu
- Sůl
- Pepř
- Čerstvá petrželka
- Můžete přidat chilli
Postup:
- Špaldové kroupy přes noc namočte. Poté vyměňte vodu a uvařte doměkka. Sceďte.
- V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a asi 3 minuty restujte s cibulí.
- Do hrnce přidejte nadrobno pokrájený řapíkatý celer, najemno pokrájený česnek, protlak, mletou papriku, bobkový list a minutu míchejte na mírnějším plameni.
- Zalijte 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte, opepřete a přidejte tymián. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec do polévky vložte uvařené kroupy.
- Na talíři posypejte najemno pokrájenou petrželkou, případně chilli.
Červená pšenice s kořenovou zeleninou fermentovaná nebo jen vařená
Zpestřete si jídelníček červenou pšenicí. Hodit se bude kromě salátů, polévek nebo pomazánek také na způsob netradičního rizota.
A pokud chcete červenou pšenici připravit trošku jinak, potom doporučujeme její fermentaci. Postačí ji v uzavíratelné nádobě spolu s vodou, syrovátkou nechat stát až 48 hodin na kuchyňské lince. Pšenice získá příjemnou chuť i konzistenci, zpřístupní se v ní živiny. Další úprava je již klasická níže.. A pokud fermentovanou červenou pšenici chcete ochutnat u profesionálů, pak zaskočte do Esky Karlín, kde vám ji připraví do skla spolu s pošírovaným vejcem a dalšími dobrotami. Mimochodem takto můžete fermentovat každou obilovinu, v této podobě je velmi dobře stravitelná a získá zajímavou chuť.
2 porce
Suroviny:
- 200 g BIO červené pšenice PROBIO
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 větší cibule
- 2 mrkve – celkem asi 150 g
- 2 petržele – celkem asi 120 g
- 200 g celeru
- 1 plná lžička mletého kmínu
- 1 lžíce ume octa
- 1,5 lžičky majoránky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Klíčky řeřichy
- Hrst slunečnicových semínek, opečených nasucho na pánvi
Postup:
- Červenou pšenici uvařte doměkka.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte zpěňte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte, dokud trochu nezměkne.
- K zelenině přidejte kmín, zalijte umeoctem, přidejte majoránku, lehce osolte a opepřete. Přidejte scezenou pšenici a promíchejte.
- Na talíři ozdobte klíčky a slunečnicovými semínky.
Bulgur s červenou řepou a ořechy
Milovníci bulguru jistě ví, že je spousta variant, jak si tuto vynikající obilovinu připravit. A kombinaci s červenou řepou už jste zkoušeli? Chutná skvěle samotný, i jako příloha. Ale pozor, recept je těžce návykový! Tak ho připravte rovnou víc. Hodit se bude i jako oběd do práce.
2 porce
Suroviny:
- 150 g BIO pšeničného bulguru PROBIO
- 300 g uvařené červené řepy
- 60 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu
- 80 g nivy
- Zakysaná smetana
- Řeřicha
Postup:
- Uvařte bulgur.
- Červenou řepu nakrájejte na menší kusy a dejte do mixéru. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, ořechy, špetku soli, olivový olej, tymián a rozmixujte nahrubo.
- Směs promíchejte s bulgurem.
- Na talíři ozdobte zakysanou smetanou, pokrájenou nivou a řeřichou.
Dýňový bulgur s quinoou
2 porce
Suroviny:
- 80 g BIO pšeničného bulguru PROBIO
- 60 g BIO quinoy PROBIO
- 300 g dýně hokaido
- olej olivový BIOLINIE
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 50 g kokosového krému ISOLA
- ½ lžičky římského kmínu
- mleté chilli
Postup:
- Bulgur a quinou uvařte zvlášť.
- Dýni nakrájejte na menší kusy a v míse promíchejte se lžící oleje, osolte a opepřete. Rozprostřete dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na cca 170 °C. Pečte doměkka.
- Dýni s kokosovým mlékem, římským kmínem a trochou chilli rozmixujte najemno. Pyré smíchejte s bulgurem a quinoou.
- Na talíři ozdobte například semínky, klíčky a jedlými květy.
Kroupoto se špenátem a vejci
Špenát a kroupy? Věřte tomu, funguje to. Vyzdobte si tuhle zelenou dobrotu uvařeným vejcem a plnohodnotný oběd je na světě!
Doba přípravy: 20 minut + doba vaření krup
2 porce
Suroviny:
- 200 g BIO špaldových krup PROBIO
- Olivový olej
- 1 cibule (menší)
- 1 stroužek česneku
- 400 g špenátu
- 2 – 3 větvičky bazalky
- Snítka tymiánu
- Sůl
- 60 g smetanového sýru (typu lučina)
- 2 vejce natvrdo uvařená
Postup:
- Uvařte kroupy doměkka. Sceďte a nechte okapat.
- V hluboké pánvi rozehřejte asi lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte rozmačkaný česnek a asi minutu míchejte. Přidejte očištěný špenát, bazalku, lístky tymiánu a míchejte, dokud špenát neovadne.
- Přendejte špenát do mísy, přidejte krémový sýr a rozmixujte. Promíchejte s kroupami.
- Podávejte s rozkrojeným vejcem.