Česká zmrzlinová klasika
Víte, že zmrzlinou se osvěžovali už i ve starém Řecku i Egyptě. Ochucovali sníh a led medem či ovocnými šťávami. Recepty na pravou zmrzlinu do Evropy přivezl již ve třináctém století Marco Polo a pochází z Mongolska. Byla připravována z ochuceného kozího, velbloudího nebo račího mléka, které se nechával zmrznout. Tradiční zmrzlinu si připravíte zhruba za půl hodiny.
Na 5 porcí potřebujete:
- 1/4 l smetany
- 8 žloutků
- ½ lusku vanilky
- 200 g pískového cukru
Postup
Ve smetaně rozmícháme žloutky s cukrem a vložíme i s miskou do vodní lázně. Přidáme vanilku - lusk vanilky rozpůlíme, vyškrábneme dužninu a dáme do mléka. Přidat můžeme i lusk samotný, je velmi aromatický.
Za stálého míchání směs zahříváme až k bodu varu, pak odstavíme a občas zamícháme. Vychladlou hmotu ještě přecedíme a naporcujeme do zmrzlinovače či krabičky, dobře zakryjeme a dáme zmrazit, nejlépe do druhého dne.
Dochucovat můžeme těsně před zmrazením, kdy do hmoty přidáme ovocný protlak nebo kousky ovoce či opražené, jemně nastrouhané ořechy.